Αγαπητοί Φίλοι,

Μαζί με τις καλύτερες ευχές μας για τη Σαρακοστή και το Πάσχα σας στέλνουμε το νέο πρόγραμμά μας, ελπίζοντας στη συμμετοχή σας, για την ευόδωση των σκοπών του Συλλόγου.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Πέμπτη 19 Απριλίου και ώρα 12.00 μεσημέρι στο Νομισματικό Μουσείο, Ιλίου Μέλαθρον:   Διάλεξη της κ. Ελένης  Παπαβασιλείου, Αρχαιολόγου, με θέμα: «Η ιστορική πορεία του Καστελόριζου ανά τους αιώνες: το μεγαλείο ενός μικρού νησιού στην άκρη του Αιγαίου».

Στην ομιλία θα αναφερθούν στοιχεία για την ιστορία και τα μνημεία της αρχαιότητας, των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων και στη συνέχεια το θέμα  θα επικεντρωθεί  στην εποχή ακμής του νησιού (19ος-αρχές 20ου αι.), στην περίοδο της Γαλλικής και Ιταλικής κατοχής και στους βομβαρδισμούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, που μετέτρεψαν έναν αξιόλογο και ευημερούντα οικισμό σε ερειπιώνα, ενώ η μετανάστευση των κατοίκων του αυξήθηκε τόσο, που απέμειναν μόνο 200-300 άτομα σήμερα στο νησί.

Στο τέλος θα προβληθεί ένα DVD που αναφέρεται στα δεινά του νησιού από τις αρχές του 20ου αι. ως την καταστροφή του κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Πέμπτη 26 Απριλίου ώρα 10.00: Περιήγηση στα αρχαία τείχη των Αθηνών με ξεναγό μας τη μελετήτρια των τειχών κα Αννίτα Θεοχαράκη, Αρχαιολόγο.

Η ξενάγηση θα αρχίσει από τη συμβολή των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους, όπου βρίσκεται το κτήριο της Εθνικής Τραπέζης, και θα ακολουθήσει την εξής πορεία: συμβολή των οδών Πεσμαζόγλου και Αριστείδου, στο υπόγειο της Eurobank, Δραγατσανίου 6, μέσα στη στοά, Πλατεία Κλαυθμώνος, Παλαιών Πατρών Γερμανού. Στη συνέχεια επιβιβαζόμαστε στο Μετρό στο σταθμό Πανεπιστήμιο και κατεβαίνουμε στο σταθμό Ακρόπολη. Οδεύουμε προς την Ερεχθείου 20, όπου διατηρείται ένα εντυπωσιακό τμήμα του τείχους. Συνεχίζουμε Παρθενώνος 19-25, στο υπόγειο του ξενοδοχείου Divani, και καταλήγουμε στην οδό Σωφρονίσκου 9, σε ιδιωτική οικία. Ο περίπατος θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες.

Σημείο συνάντησης η Εθνική Τράπεζα στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους.

Δηλώσεις συμμετοχής ονομαστικά στην Ειδική Γραμματέα, κυρία Μαρία Χωραφά, το αργότερο μέχρι δύο ημέρες πριν, στο τηλέφωνο: 2107232987. Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων 30 άτομα.

ΜΑΪΟΣ

Πέμπτη 17 Μαΐου και ώρα 11.30: Ξενάγηση των μελών των Φίλων στη μόνιμη έκθεση του Νομισματικού Μουσείου (Ιλίου Μέλαθρον) από την Αντιπρόεδρο Β΄ του Συλλόγου μας, νομισματολόγο, κ. Μίνα Γαλάνη–Κρίκου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Συνάντηση στην είσοδο του Μουσείου 15 λεπτά νωρίτερα.

Δηλώσεις συμμετοχής, μέχρι 30 άτομα, στην κ. Μαρία Χωραφά, τηλέφωνο 2107232987.

 

 

Σάββατο  19 Μαΐου  και ώρα 8.00: Μονοήμερη εκδρομή στην Καλαμάτα.

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα (ΕΛΤΑ) ώρα 8.00 και αναχώρηση για την Καλαμάτα με στάσεις κατά την διαδρομή. Στη  θέση της σημερινής Καλαμάτας ήταν η αρχαία ομηρική πόλη Φαραί. Άφιξη  περίπου στις 11.30, αποβίβαση στο  κέντρο της πόλης, περιήγηση και επίσκεψη του αρχαιολογικού μουσείου με ξενάγηση από Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, και στεγάζεται στο κτήριο της παλιάς δημοτικής αγοράς. Τα εκθέματα αποτελούν ανασκαφικά ευρήματα της Μεσσηνιακής γης, που ανασυνθέτουν την πολιτισμική πορεία των κατοίκων της σε διαχρονικό επίπεδο, από τους προϊστορικούς έως και τους βυζαντινούς χρόνους. Ακολουθώντας τη γεωγραφική διαίρεση του νομού σε τέσσερις επαρχίες, Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πυλίας και Τριφυλίας, η έκθεση αναπτύσσεται σε αντίστοιχες μεγάλες γεωγραφικές ενότητες, στις οποίες εντάσσονται οι σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις με αντιπροσωπευτικά ευρήματα, που προέρχονται είτε από ανασκαφές, είτε από επιφανειακές έρευνες ή ακόμη και από τυχαίες παραδόσεις αρχαίων, από τους απλούς πολίτες. Είναι ενδιαφέρον ότι  οι επισκέπτες του μουσείου κινούνται στο χώρο ακολουθώντας μια διαδρομή που θυμίζει τον ρου του ποταμού Παμίσου.

Στη συνέχεια, επισκεπτόμαστε το  μουσείο ελληνικών ενδυμασιών, όπου θα δούμε τη συλλογή «Βικτωρία Καρέλια», μία από τις πληρέστερες συλλογές  σε πανελλήνιο επίπεδο. Η συλλογή  φιλοξενείται στην Καλαμάτα, σε διατηρητέο κτήριο του τέλους του 19ου αιώνα  και  περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό παραδοσιακών φορεσιών από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, αλλά και έναν αριθμό μεμονωμένων ενδυματολογικών εξαρτημάτων.

Χρόνος για ξεκούραση και ελεύθερο γεύμα στην γραφική « Μαρίνα» της Καλαμάτας. Το απόγευμα παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.

Δηλώσεις συμμετοχής, 25 ευρώ, στο Ταξιδιωτικό Γραφείο ΜΕΜΝΩΝ TRAVEL, τηλ.: 210 32 400 36, Πανεπιστημίου 67.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Παρασκευή 8 – Τετάρτη 13 Ιουνίου: Εξαήμερη εκδρομή στην Καππαδοκία, σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα.

Δηλώσεις συμμετοχής,  700 ευρώ το άτομο, στο Ταξιδιωτικό Γραφείο ΜΕΜΝΩΝ TRAVEL, τηλ.: 210 32 400 36, Πανεπιστημίου 67.

 

-Παρακαλούμε θερμά τα μέλη που δεν έχουν τακτοποιήσει τις συνδρομές τους, να φροντίσουν για το θέμα  το συντομότερο δυνατό. Σας υπενθυμίζουμε ότι στο εξής, όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, για λογιστικούς λόγους, οι κάρτες ελευθέρας εισόδου ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους.

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Φίλων