Αγαπητοί Φίλοι,

Μαζί με τις καλύτερες ευχές μας για τη Σαρακοστή και το Πάσχα σας στέλνουμε το νέο πρόγραμμά μας, ελπίζοντας στη συμμετοχή σας.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Σάββατο, 13 Απριλίου και ώρα 9.00:  Μονοήμερη εκδρομή στην Αρχαία Τίρυνθα, όπου θα μας ξεναγήσει ο Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, κύριος Χρήστος Πιτερός. Θα ακολουθήσει γεύμα στο  Ναύπλιο και ελεύθερος περίπατος στην όμορφη πόλη.

Η μυκηναϊκή ακρόπολη της Τίρυνθας δεσπόζει πάνω σε ένα βραχώδη λόφο, στο μυχό του αργολικού κόλπου και σε μικρή απόσταση από το Ναύπλιο. Με το ανακτορικό της συγκρότημα που περικλείεται μέσα στα ισχυρά επιβλητικά της τείχη, για τα οποία ο Όμηρος τη χαρακτηρίζει «τειχιόεσσα», η Τίρυνθα αντιπροσωπεύει, μαζί με τις Μυκήνες και το ανάκτορο του Νέστορα, το απόγειο του μυκηναϊκού πολιτισμού, του θεμέλιου λίθου της αρχαίας Ελλάδας.

Δηλώσεις συμμετοχής, 25 ευρώ, στο Ταξιδιωτικό Γραφείο ΜΕΜΝΩΝ TRAVEL, τηλ.:210 32 400 36, Πανεπιστημίου 67.

Αναχώρηση από Πλατεία Συντάγματος μεταξύ των οδών Ερμού και Μητροπόλεως.

Δευτέρα, 15 Απριλίου και ώρα 11.30 στο Νομισματικό Μουσείο: Παρουσίαση της τελευταίας έκδοσης της επιστημονικής περιοδικής σειράς των Φίλων του Νομισματικού Μουσείου «ὀβολός», τόμος 13, από τον Επίκουρο καθηγητή του ΑΠΘ κύριο Παναγιώτη Τσέλεκα. Ο τόμος 13 περιλαμβάνει τα Πρακτικά της Διεθνούς Διημερίδας Νομισματικής, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 20-21 Απριλίου 2016 στη μνήμη Μάντως Οικονομίδου.

Παρασκευή, 19 Απριλίου και ώρα 11.30: Επίσκεψη στο Εθνολογικό και Ιστορικό Μουσείο (Παλιά Βουλή). Θα ξεναγηθούμε στις μόνιμες Συλλογές του Μουσείου, που χρονολογούνται από το 1453 μέχρι  το 1940, όπως σε αυτές των Όπλων, των Προσωπογραφιών, των Προσωπικών αντικειμένων προσωπικοτήτων, Αδ. Κοραή, Καραϊσκάκη, Κολοκοτρώνη κ.ά. και θα γίνει αναφορά στο ίδιο το ιστορικό κτίριο. Την ξενάγηση θα κάνει ο  κύριος K. Αναγνωστόπουλος, Φιλόλογος -Ιστορικός και μέλος του Συλλόγου μας.

Συνάντηση στην είσοδο του κτηρίου επί της οδού Σταδίου στις 11.15. Δηλώσεις συμμετοχής στην κυρία Μαρία Χωραφά στο τηλ.:2107232987.

ΜΑΙΟΣ

Σάββατο, 11 Μαΐου και ώρα 12.00 – 19.00, Νομισματικό Μουσείο: Διοργάνωση bazaar βιβλίων στο  κήπο του Μουσείου. Θα διατίθενται σε χαμηλές τιμές όλοι οι τόμοι της επιστημονικής περιοδικής σειράς «oβολός», εκδόσεις του Μουσείου και άλλα ιστορικά και αρχαιολογικά βιβλία. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση, από ώρα 20.00 έως 22.00 από τη Μαντολινάτα του Κέντρου Μουσικής Παράδοσης «Φοίβος Ανωγειανάκης». Συμμετοχή 15 ευρώ με προσφορά ελαφρών εδεσμάτων και ποτών. Δηλώσεις στην κυρία Μαρία Χωραφά στο τηλ.:2107232987.

Παρασκευή, 17 Μαΐου και ώρα 11.30 Νομισματικό Μουσείο-Ιλίου Μέλαθρον: Ξενάγηση των μελών μας στη μόνιμη Έκθεση του Νομισματικού Μουσείου, από την Αντιπρόεδρο Β΄ του Συλλόγου, κυρία Μίνα Γαλάνη-Κρίκου, στο πλαίσιο  της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Παρουσιάζονται, και στους δύο ορόφους του κτιρίου,  η ίδια η ανακτορική κατοικία του Ερρίκου Σλήμαν και η ιστορία της οικογένειας, εκθέματα από την προκερματική εποχή και η εξέλιξη του νομίσματος από τις πρώτες εκδόσεις μέχρι τους Φοίνικες του Καποδίστρια, έχοντας διανύσει τους αρχαίους, ρωμαϊκούς, βυζαντινούς χρόνους, εποχή βενετοκρατίας και Φραγκοκρατίας, βυζαντινά μολυβδόβουλλα και μετάλλια. Συνάντηση στην είσοδο του Μουσείου στις 11.15. Δηλώσεις συμμετοχής στην κυρία Μαρία Χωραφά στο τηλ.:2107232987.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Σάββατο 8 έως και Δευτέρα 10 Ιουνίου: Εκδρομή στη Θεσσαλία σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

1. Σάββατο 8/10/19  ΑΘΗΝΑ-ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΣΚΑΛΑΣ-ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ-ΑΓΙOKAMΠOΣ

Συγκέντρωση στην Πλ. Συντάγματος (ΕΛ.ΤΑ.) στις 8.30 π.μ.και αναχώρηση για την περιοχή της  λίμνης Κάρλας, τον σημαντικό υγρότοπο που αποξηράνθηκε το 1961 και  τα τελευταία χρόνια  γίνεται προσπάθεια για την αναδημιουργία του. Θα επισκεφθούμε τον προϊστορικό νεολιθικό οικισμό της  Παλαιόσκαλας. Ήταν κτισμένος πολύ κοντά στην ανατολική όχθη της λίμνης και στις παρυφές του κατάφυτου όρους Μαυροβούνι. Συνεχίζουμε για το γραφικό Μεταξοχώρι όπου θα γευματίσουμε  και την καταπράσινη  κωμόπολη της  Αγιάς στον Κάτω Κίσσαβο, με τα αρχοντικά σπίτια και βυζαντινές εκκλησίες που δηλώνουν  την θέση της ως οικονομικό κέντρο  με σημαντική εμπορική και βιοτεχνική κίνηση σε όλη την  γύρω περιοχή. Στάση για περιήγηση και για τον απογευματινό μας καφέ. Μεταφερόμαστε στην πρωτεύουσα του νομού, τη Λάρισα όπου θα διανυκτερεύσουμε. Grand hotel 3*

2. Κυριακή 9/10/19 ΛΑΡΙΣΑ – ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΙΣΣΑΒΟΥ-ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ

Προγευματίζουμε και αρχίζει η γνωριμία μας με την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, τη Λάρισα. Ξεκινάμε με το εξαιρετικά ενδιαφέρον Διαχρονικό Μουσείο της που άρχισε να λειτουργεί το 2015 με τα 2000 εκθέματα από ανασκαφές που διενεργήθηκαν στις  περιοχές Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας και  από παραδόσεις και δωρεές αντικειμένων. Η βασική θεματική  της έκθεσης είναι ο θεσσαλικός χώρος διαχρονικά, η θεσμική οργάνωση των κοινωνιών και η πορεία που προηγήθηκε προς την οργάνωση αυτή. Συνεχίζουμε με την περιοχή του Φρουρίου και περιηγούμαστε το Οθωμανικό Μπεζεστένι, τις αρχαιότητες, τον ναό του Αγίου Αχιλλείου και το αναστηλωμένο αρχαίο θέατρο στην καρδιά της πόλης καθώς και τις πλατείες της. Συνεχίζουμε γευματίζοντας ελεύθερα σε επιλεγμένη ταβέρνα και αναχωρούμε  για το μπαλκόνι της Θεσσαλίας και ένα από τα γραφικότερα χωριά του Κισσάβου, την Ανατολή (Σελίτσιανη). Ψηλά στον Κίσσαβο και αγναντεύοντας ολόκληρο τον θεσσαλικό κάμπο, όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Τιμίου Προδρόμου, αγκαλιασμένο από δάση οξιάς, βελανιδιάς και  ελάτων. Πρόκειται για μια πολυεθνική μοναστική κοινότητα που δραστηριοποιείται παράλληλα οικολογικά διατηρώντας εργαστήριο παραγωγής βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά και «τράπεζα σπόρων», συνεργαζόμενη με άλλους παρόμοιους φορείς. Θα ξεναγηθούμε στο πρόσφατα αναστηλωμένο  παρακείμενο μοναστήρι του Αγίου Δαμιανού με τον πλούσιο εικονογραφικό διάκοσμο καθώς επίσης και στο αγρόκτημα της Μονής. Μετά το προσκύνημα μπορούμε να αγοράσομε αγνά προϊόντα που ετοιμάζουν οι μοναχές στην ορεινή τους φάρμα. Μεταφερόμαστε στο ξενοδοχείο μας.  Διανυκτέρευση

3. 10/6/19: ΝΕΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (ΑΡΧΑΙΑ ΠΡΟΕΡΝΑ) – ΑΘΗΝΑ

Προγευματίζουμε και αναχωρούμε για  την περιοχή της αρχαίας Πρόερνας στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας. Η «Πρόερνα» ήταν μια σημαντική πόλη στο βορειοδυτικό άκρο της  Φθιώτιδας, στα όρια της επικρατείας των αρχαίων Θεσσαλών, απλωμένη σε δύο βραχώδεις απολήξεις στα δυτικά του Ναρθακίου όρους. Η θέση αυτή είναι κομβικό σημείο μέχρι και σήμερα και βρίσκεται πάνω στην αρχαία οδό που συνέδεε την περιοχή της δυτικής Όθρυος και τους Θαυμακούς με την αρχαία Φάρσαλο και την θεσσαλική πεδιάδα. Ακόμη και σήμερα είναι ορατά τα Κυκλώπεια τείχη που προστάτευαν την πόλη. Υπάρχει επίσης και ένας θολωτός τάφος της περιόδου αυτής. Συνεχίζουμε το ταξίδι μας, με ενδιάμεση στάση για να γευματίσουμε.  Επιστροφή στην Αθήνα το βράδυ.

-Δηλώσεις συμμετοχής 167 ευρώ το άτομο σε δίκλινα δωμάτια (θα υπάρχει διαφορά σε μονόκλινα) στο ταξιδιωτικό γραφείο  ΜΕΜΝΩΝ TRAVEL, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 67,  1ος όρ. – ( 210.3240036 & 3245604  –  Ê 210.3252757

Περιλαμβάνονται: Μετακινήσεις περιηγήσεις με  πούλμαν 2. Δύο  διανυκτερεύσεις με πρωινό  3. Συνοδός-επίσημος ξεναγός με ειδικές γνώσεις του τόπου. 4. Διόδια/ Φ.Π.Α./Ασφάλεια αστικής ευθύνης/χάρτες & πληροφοριακό υλικό. Δεν περιλαμβάνονται: Είσοδοι σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους/Δημοτικός  Φόρος  διαμονής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Φίλων

 

Αρχείο