Από την Ετήσια Γενική Τακτική των Φίλων του Νομισματικού Μουσείου του έτους 2019, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου στο Ιλίου Μέλαθρον, κατά την οποία έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη η κυρία Κατερίνα Κούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «“Η Παλυνολογία στην υπηρεσία της οικονομικής ιστορίας: γεωργία και εμπόριο στην αρχαιότητα”.

 

 

ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ: « ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ»

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 (ώρα 12.00) Αίθουσα «Χρήμα και Κοινωνία» του ορόφου του Νομισματικού Μουσείου

 

Έκθεση πεπραγμένων του έτους  2018

 

Αγαπητοί φίλοι,

Η χρονιά που διανύσαμε ήταν η δεύτερη του παρόντος Δ. Σ. του Σωματείου μας και υπήρξε αρκετά δημιουργική. Γνωρίζετε άλλωστε ότι κάθε χρόνο προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να δημιουργούμε ωραίες δράσεις για εσάς τα μέλη μας, που μας πλαισιώνετε με τόση αγάπη και αφοσίωση  και να εκπληρώνουμε με τον καλύτερο τρόπο τους στόχους του Συλλόγου μας, που είναι η ηθική και υλική υποστήριξη του Νομισματικού Μουσείου. Θυμίζω τη σύνθεση του Δ. Σ. μας:

Πρόεδρος: Ηώς Τσούρτη

Αντιπρόεδρος Α΄: Μαρίνα Λυκιαρδοπούλου

Αντιπρόεδρος Β΄: Μίνα Κρίκου – Γαλάνη

Γενική Γραμματέας: Ιωάννα Κολτσίδα – Μακρή

Ειδική Γραμματέας: Μαρία Χωραφά,

Ταμίας: Μαρία Σακελλαροπούλου

Μέλη: Ελένη Πουρνάρα – Καρκαζή, Ελένη Γκίνη – Τσοφοπούλου, Ασπασία Ραπτάκη.

Πριν απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά από καρδιάς όλα τα μέλη του Δ. Σ. για την ανιδιοτελή και εθελοντική προσφορά τους προς επίτευξη των σκοπών του Σωματείου. Ωστόσο, θα ήθελα να απευθύνω ειδικότερα πολλές ευχαριστίες στο αξιαγάπητο μέλος μας, την κυρία Ελένη Πουρνάρα – Καρκαζή, αδελφική φίλη της αλησμόνητης Μάντως Οικονομίδου. Η πολλαπλή προσφορά της Ελένης στην υποστήριξη του έργου του Συλλόγου είναι πραγματικά ανεκτίμητη! Αγαπητή Ελένη σε ευχαριστούμε θερμά για όλα!

Επίσης πολλές ευχαριστίες οφείλουμε στην πρόσφατα παραιτηθείσα, αλλά επί 26 συναπτά έτη Ταμία του Σωματείου μας, αγαπητή Μαρία Σακελλαροπούλου, συγγενή και επιστήθια φίλη της Μάντως, που επιτέλεσε με συνέπεια, ευσυνειδησία και ζήλο τα καθήκοντα της θέσης της όλα αυτά τα χρόνια, από της συστάσεως του Σωματείου. Αγαπημένη μας Μαρία σε ευχαριστούμε για την προθυμία και την αφοσίωσή σου. Χωρίς τη δική σου συμμετοχή δεν θα είχαμε επιτυχία στο έργο μας! Και με την ευκαιρία, επιτρέψτε μου να καλωσορίσω θερμά την εκλεκτή και παλαιά μας συνάδελφο Ασπασία  Ραπτάκη στην θέση του ταμία του ΔΣ. που πρόσφατα με προθυμία δέχτηκε να αναλάβει. Ευχαριστίες πολλές οφείλουμε επίσης και στην Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, κυρία Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη για  την πολύτιμη χορηγία της, χάρη στην οποία κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε την έκδοση των νέων τόμων του ὀβολού.

Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά τη γραμματέα μας Λένα Αναγνωστοπούλου για την άψογη γραμματειακή υποστήριξη και γενικά την ανιδιοτελή προσφορά της στο έργο μας. Ευχαριστούμε ακόμη τον Διευθυντή του Μουσείου κύριο Γεώργιο Κακαβά για τη συνεργασία μας, καθώς και όλο το προσωπικό του Μουσείου, που μας περιβάλλει με την αγάπη του. Τα αισθήματα είναι αμοιβαία.

Κατά το 2018 δραστηριοποιηθήκαμε σε ποικίλες εκδηλώσεις, όπως επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και άλλους πολιτιστικούς και ιστορικούς χώρους και σε περιοδικές εκθέσεις Μουσείων φροντίζοντας πάντα να μη χάνουμε την επικαιρότητα. Διοργανώσαμε εκδρομές και περιπάτους σε τόπους αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, προγραμματίσαμε σημαντικές διαλέξεις, και υποστηρίξαμε με τον καλύτερο τρόπο το έργο του Νομισματικού Μουσείου, που είναι άλλωστε και ο κύριος στόχος μας! Σε όλους εσάς, τα ενεργά και εκλεκτά μέλη μας, θα ήθελα να υπενθυμίσω κάτι ακόμη: Αυτό το Σωματείο, έχει ένα ιδιαίτερο στίγμα και προσανατολισμό, πέραν όλων αυτών των εκδηλώσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω και που θα ακούσετε παρακάτω αναλυτικά. Έχει επιστημονική και εκδοτική δραστηριότητα. Πραγματοποιεί Επιστημονικά Συνέδρια και εκδίδει τα σχετικά Πρακτικά τους, αλλά και άλλες μελέτες, στους τόμους της περιοδικής έκδοσης  Οβολός, που καλά γνωρίζετε .

Οι δράσεις μας στέφθηκαν με επιτυχία, εν μέσω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, και ασφαλώς  η επιτυχία  αυτή οφείλεται στην άοκνη προσπάθεια και αδιάκοπη εθελοντική εργασία όλων των μελών του Δ. Σ., όπως προανέφερα.

Ελπίζοντας, λοιπόν, και στην περαιτέρω καλύτερη συνέχεια των δραστηριοτήτων μας, θα αναφερθώ αναλυτικά στο έργο της χρονιάς που μας πέρασε.

Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου κόψαμε την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα  στο Ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με την εξαιρετική διάλεξη της Ομότιμης Καθηγήτριας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κυρίας Κλαίρης Παλυβού, με θέμα: «Τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι της Σαντορίνης: δείγμα μιας ευημερούσας κοινωνίας 3.500 χρόνων». Η κυρία Παλυβού μας ταξίδεψε σε  μια μαγική διαδρομή στην προϊστορική  Σαντορίνη με τις  καταπληκτικές ολοζώντανες τοιχογραφίες, που συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν για να μπορούμε να τις θαυμάζουμε μέχρι σήμερα.

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου η Αναπληρώτρια  Καθηγήτριας Ιστορίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Μαρία Ευθυμίου μας μίλησε με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο για το ενδιαφέρον θέμα: «Ο Προτεσταντισμός και οι θρησκευτικές βάσεις του Διαφωτισμού» και μας έδωσε την ευκαιρία να μυηθούμε στα σημαντικά ζητήματα αυτού του μεγάλου πνευματικού κινήματος.

Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου είχαμε μια εξαιρετική ξενάγηση στην Έκθεση που συνδιοργάνωσαν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Alpha Bank με τίτλο: «Χρήμα. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα», από τη Νομισματολόγο και Επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, κυρία Δήμητρα Τσαγκάρη. Ήταν μια άριστα οργανωμένη έκθεση που εμπλούτισε τις γνώσεις μας για το χρήμα στην αρχαιότητα.

Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, στο Νομισματικό Μουσείο, η αγαπητή συνάδελφος και  Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, κυρία Αφέντρα Μουτζάλη μας χάρισε μια πρωτότυπη διάλεξη με θέμα: «Παραδοσιακό καρναβάλι και λαϊκό γλέντι».

Το Σάββατο 10 Μαρτίου πραγματοποιήσαμε μια πολύ ευχάριστη και εκπαιδευτική για τη βυζαντινή αρχιτεκτονική ημερήσια εκδρομή στα βυζαντινά μνημεία της Ανατολικής Κορινθίας, με ξενάγηση από τον βυζαντινολόγο κ. Σταύρο Αρβανιτόπουλο. Επισκεφθήκαμε σημαντικά βυζαντινά μνημεία της περιοχής, άγνωστα στους περισσότερους ταξιδιώτες: τη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σοφικού (12ος αι. με τοιχογραφίες του 16ου αι.)τους Ταξιάρχες στη θέση Λαρίσι Σοφικού (12ος αι.), την Αγία Τριάδα(13ος αι., με λείψανα τοιχογραφιών της ίδιας περιόδου) και την Κοίμηση Θεοτόκου Στειρίου, στον Κόρφο (11ος αι. με τοιχογραφίες του 1668).

Την Πέμπτη 22 Μαρτίου διοργανώσαμε την Ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Σωματείου στο Νομισματικό Μουσείο. Ο Διευθυντής του Μουσείου κ. Γεώργιος Κακαβάς ανταποκρίθηκε με προθυμία στην πρόσκλησή μας και μας μίλησε για το ενδιαφέρον θέμα σχετικά με τα νομίσματα της Αρκαδίας με τον τίτλο: «Et in Arcadia Ego: Ελληνικά και Ρωμαϊκά νομίσματα από τις Συλλογές του Νομισματικού Μουσείου».

Την Πέμπτη 19 Απριλίου στο Νομισματικό Μουσείο, η αγαπητή συνάδελφος  κυρία Ελένη  Παπαβασιλείου μας ταξίδεψε, μέσα από μια εντυπωσιακή διάλεξη στο μαγευτικό Καστελλόριζο. Θέμα: «Η ιστορική πορεία του Καστελόριζου ανά τους αιώνες: το μεγαλείο ενός μικρού νησιού στην άκρη του Αιγαίου». Αναφέρθηκε στην ιστορία και τα μνημεία της αρχαιότητας, των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων και επικεντρώθηκε  στην εποχή της ακμής του νησιού (19ος-αρχές 20ου αι.), στην περίοδο της Γαλλικής και Ιταλικής κατοχής και στους βομβαρδισμούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, που μετέτρεψαν έναν αξιόλογο και ευημερούντα οικισμό σε ερειπιώνα, ενώ η μετανάστευση των κατοίκων του αυξήθηκε τόσο, που απέμειναν μόνο 200-300 άτομα σήμερα στο νησί.

Την Πέμπτη 26 Απριλίου η Αρχαιολόγος και  μελετήτρια  των αρχαίων τειχών των Αθηνών, κυρία Αννίτα Θεοχαράκη μας ξενάγησε, μέσα από έναν εξαιρετικό αρχαιολογικό περίπατο, στο μοναδικό αυτό μνημείο, άγνωστο στους περισσότερους κατοίκους της πόλης. Η περιήγηση ακολούθησε την πορεία του τείχους  από τη συμβολή των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους, όπου βρίσκεται το κτήριο της Εθνικής Τραπέζης, συνεχίστηκε στη συμβολή των οδών Πεσμαζόγλου και Αριστείδου, στο υπόγειο της Eurobank, στη Δραγατσανίου 6, μέσα στη στοά, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, και Παλαιών Πατρών Γερμανού. Στη συνέχεια οδεύσαμε προς την Ερεχθείου 20, όπου διατηρείται ένα εντυπωσιακό τμήμα του τείχους. Συνεχίσαμε στην οδό Παρθενώνος 19-25, στο υπόγειο του ξενοδοχείου Divani, και καταλήξαμε στην οδό Σωφρονίσκου 9, σε ιδιωτική οικία.

Την Πέμπτη 17 Μαΐου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, τα μέλη μας ξεναγήθηκαν και φέτος  στη μόνιμη έκθεση του Νομισματικού Μουσείου από την Β΄ Αντιπρόεδρο του Συλλόγου μας, (νομισματολόγο) κ. Μίνα Γαλάνη – Κρίκου, η οποία έχει  βαθειά γνώση του θέματος, αφού είναι εξ αυτών των νομισματολόγων που εκπόνησαν τη μουσειολογική μελέτη για τον πρώτο όροφο του Ιλίου Μελάθρου.

Το Σάββατο 19 Μαΐου πραγματοποιήσαμε ενδιαφέρουσα μονοήμερη εκδρομή στην Καλαμάτα, όπου επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, και στεγάζεται στο κτήριο της παλιάς δημοτικής αγοράς. Τα εκθέματα του Μουσείου αποτελούν ανασκαφικά ευρήματα της Μεσσηνιακής γης, που ανασυνθέτουν την πολιτισμική πορεία των κατοίκων της σε διαχρονικό επίπεδο, από τους προϊστορικούς έως και τους βυζαντινούς χρόνους. Περιηγηθήκαμε επίσης το εντυπωσιακό μουσείο ελληνικών ενδυμασιών της συλλογής «Βικτωρία Καρέλια».

Την Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου ο Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών του Princeton, κ. Άγγελος  Χανιώτης, μας μύησε στην ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη με ένα μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο με τη θαυμάσια διάλεξή του με θέμα: «Αρχαία νομίσματα και επιγραφές στην ποίηση του Καβάφη».

Το Σάββατο, 10  Νοεμβρίου κάναμε εξόρμηση στην κοντινή πλην άγνωστη περιοχή της Φυλής. Εκδρομή με πρώτη μας γνωριμία το θολωτό τάφο του Μενιδίου, που είναι ο καλύτερα διατηρημένος μυκηναϊκός θολωτός τάφος της Αττικής και χρονολογείται στον 13ο αι. π. Χ. Επισκεφθήκαμε επίσης τη μικρή αλλά εντυπωσιακή αρχαιολογική συλλογή των Αχαρνών, που καλύπτει χρονολογικά την περίοδο από τα προϊστορικά έως τα μεσοβυζαντινά χρόνια. Είδαμε ακόμα τον επονομαζόμενο «Τύμβο του Σοφοκλή» και καταλήξαμε  στο επιβλητικό φρούριο της Φυλής,  το οποίο προστάτευε την Αθήνα από τον βορρά ελέγχοντας τα ορεινά περάσματα της Πάρνηθας. Κλείσαμε την ωραία εξόρμηση στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών Φυλής, παλαιό μοναστήρι που βρίσκεται στις νοτιοδυτικές υπώρειες της Πάρνηθας. Η Μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και επί Τουρκοκρατίας ονομαζόταν «Κλειστιώτισσα» από τη θέση «Κλειστά», όπου βρίσκεται και κατά παραφθορά του «Εκκλησιώτισσα».

Το Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου εκδράμαμε στην όμορφη Χαλκίδα, όπου επισκεφθήκαμε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας, το οποίο στεγάζεται στο εντυπωσιακό παλιό εργοστάσιο οινοπνευματοποιίας με την επωνυμία «Αρέθουσα».  Μας ξενάγησε η πολύ καλή αρχαιολόγος της Εφορείας Ευβοίας κ. Γαλάτεια Κλαπάκη και στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στο Ηρώο Τούμπας Λευκαντίου, ένα επίμηκες αψιδωτό οικοδόμημα που χρονολογείται στο α΄ μισό του 10ου αιώνα π. Χ.

Η εκδοτική δραστηριότητα του Συλλόγου υπήρξε ιδιαιτέρως καρποφόρα αυτή τη χρονιά. Kατορθώσαμε να εκδώσουμε το δίτομο έργο «ὀβολός 10», τα πρακτικά του ΣΤ΄ Συνεδρίου μας που έγινε στο Άργους το 2011, με θέμα το Νόμισμα στην Πελοπόννησο, σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών. Τα πρακτικά του Συνεδρίου αυτού συμπληρώνονται στον τόμο αριθμ. 139-140 της καταξιωμένης σειράς BCH (Bulletin de Correspondance Héllénique), όπου δημοσιεύονται οι μελέτες με ανασκαφικά ευρήματα και συλλογές. Επίσης, είδε το φως της δημοσιότητας ο τόμος 13 του ὀβολού, πρακτικά της Ζ΄ επιστημονικής συνάντησης, διημερίδας αφιερωμένης στη Μάντω Οικονομίδου. Πρόκειται για εκδόσεις που πιστεύουμε ότι αποτελούν βιβλία αναφοράς για τους νομισματολόγους και όχι μόνον. Χρειάστηκε βέβαια πολύς κόπος και μεγάλη αφοσίωση για να πραγματοποιηθεί αυτός ο εκδοτικός και οικονομικός άθλος από όλους μας.

Θέλουμε, λοιπόν, και από τη θέση αυτή να ευχαριστούμε θερμά τους επιμελητές της έκδοσης του ὀβολού 10, τη συνάδελφο νομισματολόγο κυρία Εύα Αποστόλου και τον Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας και Νομισματικής του Πανεπιστημίου της Louvain la Neuve, κύριο Charles Doyen, για την εξαιρετική δουλειά τους, που μας οδήγησε σε αυτή την έκδοση, μέσα από πολλές δυσκολίες, οι οποίες ωστόσο ξεπεράστηκαν για να φθάσουμε σε άριστο αποτέλεσμα.

Το συντονισμό των εκδόσεων αυτών, ένα έργο πολύμορφο και απαιτητικό, έφερε εις πέρας, η ομιλούσα. Ο συντονισμός του τόμου 10 έγινε μαζί με τον καθ. P. Marchetti.  Ευχαριστούμε επίσης την επιμελήτρια του τόμου ὀβολός 13, νομισματολόγο κυρία Ελένη Παπαευθυμίου για την άριστα συντονισμένη εργασία της. Προηγήθηκαν, ως οφείλαμε, οι ευχαριστίες στους χορηγούς μας, την αγαπητή Ελένη Πουρνάρα – Καρκαζή, και τη Γ. Γ. του ΥΠΠΟΑ κυρία Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη.

Η παρουσίαση των δύο τόμων «ὀβολός 10», πραγματοποιήθηκε  στη Γαλλική Σχολή Αθηνών την Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου. Τον τόμο Α΄ με τα αρχαία  νομίσματα παρουσίασε η  κυρία Χαρίκλεια Παπαγεωργιάδου, Διευθύντρια Ερευνών του ΚΕΡΑ στο ΕΙΕ και τον τόμο Β΄ με τα βυζαντινά και νεώτερα θέματα,  η κυρία Παγώνα Παπαδοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ.

Επιπλέον, έχει ήδη δρομολογηθεί μία ακόμη έκδοση στη σειρά ὀβολός, ο ὀβολός 14, η σημαντική μελέτη των νομισματολόγων Ι. Τουράτσογλου και Γ. Νικολάου, με θέμα: «Η κυκλοφορία του βυζαντινού νομίσματος, 5ος-15ος αι.: η μαρτυρία των «θησαυρών» από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια», που θα αποτελέσει βιβλίο αναφοράς για τους νομισματικούς θησαυρούς της περιοχής των Βαλκανίων.

Σε ό,τι αφορά τον οικονομικό απολογισμό, θα ακολουθήσει αναλυτική έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής. Επιγραμματικά, ωστόσο  αναφέρω ότι φροντίσαμε ανελλιπώς για την κάλυψη πολλών αναγκών του Νομισματικού Μουσείου, όντας ενεργοί αρωγοί του, όποτε μας ζητήθηκε, με συνολική επιχορήγηση για το 2018 με το ποσό των 2.034,74 ευρώ. Συμπεριλαμβάνονται και σημαντικές αγορές βιβλίων και επιστημονικών περιοδικών συγγραμμάτων περί νομισματικής.

Έφθασε όμως η ώρα να αναφερθώ και στα πολύ δυσάρεστα της χρονιάς! Στις 18 Μαΐου έφυγε από τη ζωή η σπουδαία νομισματολόγος, Βασιλική Πέννα, η αγαπημένη μας Βάσω, συνάδελφος και φίλη, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, που υπηρέτησε επί σειρά ετών στο Νομισματικό Μουσείο. Η Βάσω Πέννα με την ολιγάριθμη ομάδα των παλιών συναδέλφων μας συνυπογράφει την Έκθεση του πρώτου ορόφου εδώ στο Ιλίου Μέλαθρον. Ο πρόωρος χαμός της είναι μεγάλο πλήγμα για όλους μας και κυρίως μεγάλη απώλεια για τη νομισματική επιστήμη. Η προσφορά της στον τομέα είναι ανεκτίμητη. Τη θυμόμαστε με αγάπη και πάντα αναφερόμαστε στο έργο της, που συντέλεσε τα μέγιστα στην προαγωγή της βυζαντινής νομισματικής και της σιγιλλογραφίας.

Χάσαμε ακόμα και μια σπουδαία φίλη και παλαιό μέλος του Συλλόγου, τη γιατρό Εύη Καλοδίκη, που παρακολουθούσε και συνέδραμε το έργο μας με πίστη και αφοσίωση.

Έχουμε όμως και την ευχάριστη είδηση του καλωσορίσματος των νέων μελών μας: τον κύριο Βαρνάβα Νικόλαου, την κυρία Χριστίνα Βλασσοπούλου, την κυρία Catherine Grandjean και τον κύριο Εμμανουήλ Πέτρου.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω  θερμά την Εξελεγκτική μας Επιτροπή,  που απαρτίζεται από τον κ. Δ. Δούκα, και τις κυρίες Αικ. Καλαντζή και Αικ. Χαλικιά, για τον ενδελεχή έλεγχο των οικονομικών μας.

Τέλος θα ήθελα να πω χίλια ευχαριστώ σε σας τα μέλη μας, που με τη δυναμική σας παρουσία και την ενθουσιώδη συμμετοχή στις εκδηλώσεις μας, συμβάλλετε αποτελεσματικά στην υποστήριξη του έργου μας και την προβολή του Νομισματικού Μουσείου. Χωρίς τη δική σας συμβολή τίποτα δεν μπορούμε να πετύχουμε!

 

Η Γενική Γραμματέας

Ιωάννα Κολτσίδα-Μακρή

Αρχείο