Αγαπητοί Φίλοι,
Μαζί με τις καλύτερες ευχές μας για καλό Φθινόπωρο, σας στέλνουμε το νέο πρόγραμμά μας, ελπίζοντας στη δική σας ομαδική συμμετοχή για την ενίσχυση των σκοπών του Συλλόγου!

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου και ώρα 08.30: Ημερήσια εκδρομή στο Μεσολόγγι. Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από τον αγώνα της Ανεξαρτησίας του 1821, το Δ.Σ των Φίλων του Νομισματικού Μουσείου οργανώνει εκδρομή στην εμβληματική αυτή πόλη του επαναστατικού αγώνα των Ελλήνων.
Η ξενάγηση στην ‘Ιερά πόλη του Μεσολογγίου’ θα γίνει από συνεργάτιδα της ‘Βυρωνικής Εταιρείας’ και θα περιλαμβάνει επίσκεψη στον Κήπο των Ηρώων, στην οικία των Τρικούπη , στην Πινακοθήκη και στην Βυρωνική Εταιρεία.
Γεύμα σε επιλεγμένο εστιατόριο στο ιστορικό κέντρο της πόλης ή στην παραλία. Περίπατος κατά βούληση. Επιστροφή στην Αθήνα το απόγευμα.
Αναχώρηση από από Πλατεία Συντάγματος μεταξύ των οδών Ερμού και Μητροπόλεως.
Συμμετοχή: 32 ευρώ το άτομο.
Δηλώσεις συμμετοχής στο Ταξιδιωτικό Γραφείο ΜΕΜΝΩΝ TRAVEL τηλ.: 210 32 400 36, Πανεπιστημίου 67.

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου: Ξενάγηση στην ανασκαφή του Μουσείου Ακρόπολης. Προκειμένου να κατασκευασθεί το νέο Μουσείο της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες ανασκαφές οι οποίες ανέδειξαν τμήμα της πόλης της Αθήνας στα πρώτα βυζαντινά χρόνια. Οι ανασκαφές αυτές δεν είναι επισκέψιμες στο κοινό, αλλά είναι μόνο ορατές κάτω από το υάλινο δάπεδο του ισογείου του Μουσείου. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων λειτουργίας του νέου Μουσείου ο υπόγειος χώρος των ανασκαφών έγινε επισκέψιμος για μικρό χρονικό διάστημα, σπεύσαμε λοιπόν να εξασφαλίσουμε πρόσβαση για τα μέλη μας. Λόγω στενότητας του χώρου η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί σε δύο ομάδες των 20 ατόμων (θα τηρηθεί αυστηρά ο αριθμός των 20 ατόμων σε κάθε ομάδα), ως εξής: 1η ομάδα ώρα 10.00 και 2η ομάδα ώρα 12.00.
Συνάντηση στην είσοδο του Μουσείου ένα τέταρτο νωρίτερα.
Δηλώσεις συμμετοχής στην κυρία Μαρία Χωραφά, τηλ.:2107232987 με συμβολική συμμετοχή υπέρ του Συλλόγου 2 ευρώ.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου και ώρα 09.00: Επίσκεψη στο Μουσείο Άρτου στο Βαρνάβα Αττικής.
Το Μουσείο ιδρύθηκε το 2005, εκθέτοντας με μεράκι και αγάπη τους καρπούς ενός πολυετούς συλλεκτικού έργου. Ένα παλιό αρχοντικό στο Βαρνάβα μετατράπηκε σε Μουσείο Άρτου και φιλοξενεί πάνω από 3000 κεντημένα είδη ψωμιού με διακόσμηση από την Ελλάδα και 40 χώρες του εξωτερικού.
Θα ξεναγηθούμε στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου με εκθέματα παραδοσιακού, θρησκευτικού και κεντημένου ψωμιού, καθώς και στο Διαδραστικό Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο (διώροφη παραδοσιακή κατοικία του περασμένου αιώνα).
Στο Μουσείο παρουσιάζονται: αναπαράσταση καλλιέργειας της γης (σπορά, καλλιέργεια, συλλογή, παραγωγή, μέτρημα, μεταφορά), καθώς και αναπαράσταση κύκλου ψωμιού (παρασκευή, πλάσιμο, κέντημα, ψήσιμο). Η επίσκεψη στα δύο Μουσεία, αντιστοιχεί στο ποσό των πέντε 5 ευρώ ανά άτομο.
Θα ακολουθήσει γεύμα με παραδοσιακό φαγητό στο κτήμα του Μουσείου με 8 ευρώ το άτομο. Επιστροφή στην Αθήνα το απόγευμα.
Συμμετοχή 15 € το άτομο.
Αναχώρηση από Πλατεία Συντάγματος μεταξύ των οδών Ερμού και Μητροπόλεως.
Δηλώσεις συμμετοχής: στο Ταξιδιωτικό Γραφείο ΜΕΜΝΩΝ TRAVEL τηλ.: 210 32 400 36, Πανεπιστημίου 67.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, και ώρα 12.00 το μεσημέρι στο Ιλίου Μέλαθρον:
Παρουσίαση της νέας έκδοσης των Φίλων, οβολός 14, των Ιωάννη Τουράτσογλου και Γιόρκας Νικολάου, με τίτλο: Η κυκλοφορία του βυζαντινού νομίσματος στο χώρο του Ελλαδικού κορμού και στα Βαλκάνια. Η μαρτυρία των «Θησαυρών»: 5ος -15ος αιώνες», από την Επίκουρη Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κυρία Παγώνα Παπαδοπούλου.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αρχείο