Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019, απεβίωσε στην γενέτειρά του Άμφισσα ένα από τα παλαιά μέλη των «Φίλων του Νομισματικού Μουσείου», ο Δρόσος Κραβαρτόγιαννος, φαρμακοποιός, εκδότης, συλλέκτης και μελετητής νομισμάτων, δραστήριος και πολυγραφότατος, υπήρξε μια αδιαμφισβήτητη προσωπικότητα των γραμμάτων και του πολιτισμού κοινώς αποδεκτός στην Άμφισσα και στην ευρύτερη περιοχή, και όχι μόνο.

Κορυφαία πράξη γενναιοδωρίας και αγάπης στην πατρίδα στα τέλη του 1990, ήταν η δωρεά της Νομισματικής του Συλλογής  στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άμφισσας για να γίνουν  τα νομίσματα «κτήμα των πολλών». Κατ αυτόν τον τρόπο, το Μουσείο περιλαμβάνει μία αίθουσα αποκλειστικά με νομίσματα, πράγμα καθόλου συνηθισμένο στα περιφερειακά Μουσεία της Ελλάδας.

Η Συλλογή Κραβαρτόγιαννου  αποτελούμενη από 2.500 περίπου νομίσματα όλων των εποχών, από αρχαίες φωκικές κοπές, μέχρι εκδόσεις του νέου ελληνικού κράτους,  εκτίθεται πλέον στον Α΄όροφο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Άμφισσας,  και επιστημονικά εκτιμάται ότι έχει ιδιαίτερη σημασία, επειδή η προέλευση των νομισμάτων, είναι γνωστή και επομένως ασφαλής, αφού αυτή  συγκροτήθηκε  με υλικό από την συγκεκριμένη ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Στερεάς Ελλάδας.

Αρχείο