Αγαπητοί Φίλοι,
Μαζί με τις καλύτερες ευχές μας για τα Χριστούγεννα και τη Νέα Χρονιά σας στέλνουμε το νέο πρόγραμμά μας, ελπίζοντας στη συμμετοχή σας.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου και ώρα 11.00-13.00: «Περπατώντας στη γειτονιά του Ψυρρή». Η περιήγηση  περιλαμβάνει την πλατεία Μοναστηρακίου, τη βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής (Παλιό Κακουργιοδικείο), την πλατεία Ψυρρή, την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, το ναό των Αγίων Αναργύρων και το κελί του Παπαδιαμάντη, το κτήριο της εφημερίδας Εμπρός, την πλατεία Κουμουνδούρου και το κτήριο του Δημοτικού Βρεφοκομείου.

Θα μας ξεναγήσει η Αρχαιολόγος και Συντονίστρια  της Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας για την προστασία της Φυσικής και της Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου  Monumenta, κ. Ειρήνη Γρατσία. Συνάντηση στην είσοδο του Ι. Ν. Παντάνασσας, Πλατεία  Μοναστηρακίου στις 10:45.

Φιλική συμμετοχή υπέρ του Σωματείου 2€. Δηλώσεις συμμετοχής στην κυρία Μαρία Χωραφά, τηλ.:2107232987

Τρίτη 28 Ιανουαρίου και ώρα 18.00-21.00: Κοπή της καθιερωμένης Πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας για το καλωσόρισμα της νέας χρονιάς στο ξενοδοχείο  Royal Olympic Hotel, Αθανασίου Διάκου 28 (στύλοι Ολυμπίου Διός, Σταθμός Μetro Ακρόπολη).

Η εκδήλωση θα αρχίσει με ομιλία του Αρχαιολόγου κ. Παναγιώτη Αθανασόπουλου με θέμα: «Zea harbour project: Δέκα χρόνια ανασκαφών στα πολεμικά λιμάνια της Ζέας και της Μουνιχίας (2002-2012)».

Θα προσφερθούν ελαφρά  εδέσματα, γλυκά, τσάι, καφές και αναψυκτικά.

Συμμετοχή 15 €. Προσκλήσεις θα διατίθενται στο Γραφείο του Συλλόγου (Ιλίου Μέλαθρον, Νομισματικό Μουσείο, Πανεπιστημίου 12) Τετάρτη 15 και Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020. Δηλώσεις συμμετοχής στην κυρία Μαρία Χωραφά, τηλ.:2107232987.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου και ώρα 12.00-14.00, Ιλίου Μέλαθρον, Αίθουσα  Εσπερίδων: Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη της αξέχαστης συναδέλφου Βασιλικής Πέννα, Καθηγήτριας Βυζαντινής Ιστορίας, Βυζαντινής Νομισματικής και Σιγιλλογραφίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με διάλεξη του Διδάκτορα Βυζαντινής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ. κ. Βαγγέλη Μαλαδάκη με τίτλο: «Augustus, Δεσπότης, Βασιλεύς, Εικόνες του Αυτοκράτορα».

Θα σταλούν έγκαιρα ηλεκτρονικές προσκλήσεις και ειδικό πρόγραμμα.

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου και ώρα 12.00, Ιλίου  Μέλαθρον, Αίθουσα  Εσπερίδων: Ομιλία στα ελληνικά της κ. Marie-Christine Marcellesi, Καθηγήτριας Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης με θέμα: «Ποικιλία νομισμάτων, ποικιλία χρήσεων στις πόλεις της Μ. Ασίας κατά την Ελληνιστική Περίοδο».

ΜΑΡΤΙΟΣ

Παρασκευή 6 Μαρτίου και ώρα 11.00, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ξενάγηση από τον Αρχαιολόγο κ. Κωνσταντίνο Πασχαλίδη στην Έκθεση με θέμα:

«Δι’ αυτά πολεμήσαμε….Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση». Χαρακτικά, Βιβλία, Πίνακες, αντικείμενα μικροτεχνίας  κ.ά., που στόχο έχουν να αναδείξουν το ρόλο που έπαιξαν οι αρχαιότητες στην Επανάσταση της Ανεξαρτησίας του 1821. Συνάντηση στην είσοδο του Μουσείου στις 10.45. Δηλώσεις συμμετοχής (μέχρι 30 άτομα) στην κυρία Μαρία Χωραφά, τηλ.:2107232987.

Δευτέρα 16 Μαρτίου και ώρα 9.00: Εκδρομή στον Ραμνούντα Αττικής (αρχαιολογικός χώρος, αίθουσα γλυπτών, φρούριο αρχαίας πόλης). Η περιοχή του Ραμνούντα κατοικείται συνεχώς από τη νεολιθική περίοδο. Ο Ραμνούς αναφέρεται από τον γεωγράφο Σκύλακα ως σημαντικό οχυρό. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται το περίφημο ιερό της Νεμέσεως που αποτελεί το σημαντικότερο ιερό της θεότητας στον ελλαδικό χώρο και είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη. Η θεά μοιάζει πολύ με την Άρτεμη και ίσως να αντιπροσώπευε μια τοπική της μορφή. Ξενάγηση από τις κυρίες Στέλλα Ραφτοπούλου και Ειρήνη Χαριτάκη, Αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής. Αναχώρηση από Πλατεία Συντάγματος μεταξύ των οδών Ερμού και Μητροπόλεως. Δηλώσεις συμμετοχής, 20 ευρώ, στο Ταξιδιωτικό Γραφείο ΜΕΜΝΩΝ TRAVEL, Πανεπιστημίου 67, τηλ.: 210 32 400 36.

Πέμπτη 19 Μαρτίου, Ιλίου Μέλαθρον, Νομισματικό Μουσείο, Αίθουσα Εσπερίδων: Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Σωματείου και Αρχαιρεσίες για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Η πρώτη κατά το Νόμο Γενική Συνέλευση, στην οποία προβλέπεται ότι δεν θα υπάρξει απαρτία, θα γίνει θεωρητικώς την Τετάρτη 12 Μαρτίου.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με την ομιλία της Δρς Αρχιτέκτονος – Ιστορικού Τέχνης κ. Τζένης Αλμπάνη με θέμα: «΄Ενας βυζαντινός αυτοκράτορας στη Δύση: Εικαστικοί απόηχοι της παρουσίας του Ιωάννη Η΄Παλαιολόγου στη Σύνοδο της Φερράρας –Φλωρεντίας».

Επειδή η συμμετοχή σας είναι απαραίτητη, παρακαλούμε σημειώστε την ημερομηνία.

Η ακριβής ώρα θα ανακοινωθεί στις ειδικές προσκλήσεις που θα ακολουθήσουν.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Φίλων

 

 

* Σας παρακαλούμε να φροντίσετε τις οικονομικές σας υποχρεώσεις προς το Σωματείο, ώστε με την έναρξη της νέας χρονιάς  να θεωρηθούν οι Κάρτες σας Ελευθέρας Εισόδου στα Μουσεία, που έχουν ετήσια ισχύ.

Αρχείο