Με βαθειά θλίψη ανακοινώνουμε ότι στις 30 Νοεμβρίου 2020 χάσαμε τον Επίτιμο Πρόεδρο του Σωματείου μας, τον Διονύση-Άγγελο Μινώτο ένα σπουδαίο άνθρωπο των γραμμάτων. Ο Διονύσιος-Άγγελος Μινώτος ήταν αρχικά Επιμελητής και στη συνέχεια Διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, καθώς και Πρόεδρος της Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος. Επί έξι δεκαετίες στήριξε το έργο και την αποστολή του Μουσείου με σταθερότητα, συνέπεια και σύνεση.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931, και ήταν γιός του δημοσιογράφου και ιστορικού Σπύρου Μινώτου και της λογίας λαογράφου και ιστορικού Μαριέττας Γιαννοπούλου-Μινώτου και βαπτιστικός του Άγγελου Σικελιανού. Ήταν απόφοιτος του τμήματος Ιστορικού και Αρχαιολογικού της Φιλοσοφική Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μαθητής του αρχαιολόγου Σπύρου Μαρινάτου. Από το 1961 ξεκίνησε τη θητεία του στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Το 1975 πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Εραλδικής και Γενεαλογικής Εταιρείας, της οποίας διετέλεσε και Πρόεδρος. Υπήρξε μέλος πολλών επιστημονικών ιδρυμάτων όπως το Ναυτικό Μουσείο, το Μουσείο Επιφανών Ζακυνθίων, το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα (ιδρυτικό μέλος), της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Επίσης ήταν τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχαιολογικής Εταιρείας, τακτικός συνεργάτης του περιοδικού «Επτανησιακά Γράμματα» και ανταποκριτής στην Αθήνα της ελληνοαμερικανικής επιθεωρήσεως «Νέα Υόρκη» επί μακράν σειρά ετών. Ασχολήθηκε με τη μελέτη των όπλων του Αγώνα της Ανεξαρτησίας με αντίστοιχα δημοσιεύματα
Ο αείμνηστος Διονύσης ήταν Πρόεδρος του Συλλόγου μας από το 2002 μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Η Προεδρία του στο Συμβούλιό μας υπήρξε τιμητική, γόνιμη και ιδιαίτερα πολύτιμη, διότι κατά πολύ συνέβαλε στην εύρυθμη λειτουργία του Σωματείου όλα αυτά τα χρόνια. Διακρίθηκε με την ευγένεια του χαρακτήρα του, τη σύνεση και τη συνέπειά του, ενώ με την πολύπλευρη εμπειρία και τις σοφές παραινέσεις του έδινε πάντα τις σωστές λύσεις στα διάφορα προβλήματα που κατά καιρούς αντιμετωπίζαμε. Υπό την αιγίδα του διοργανώσαμε διεθνή αρχαιολογικά συνέδρια, νομισματικές εκδόσεις, ομιλίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και άλλες πολλαπλές εκδηλώσεις με επιτυχία και καθιερωθήκαμε ως ένα επιστημονικό σωματείο με ένθερμους φίλους.
Θα τον θυμόμαστε πάντα με απέραντη ευγνωμοσύνη και πολλή αγάπη.

Το Δ. Σ. των Φίλων

Αρχείο