Ο Γιάννης Τουράτσογλου υπήρξε ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος, από αυτούς που η ζωή και το έργο τους είναι σε τέτοιο βαθμό συνυφασμένα που σχεδόν δεν μπορεί κανείς να τα διακρίνει. Η επιστημονική του πολυπραγμοσύνη και η ποιητική του ευαισθησία, δημιουργούσαν ένα ιδιαίτερο μείγμα από αυτά που σπάνια συναντά κανείς στον κύκλο των επιστημόνων.
Η σχέση του με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, υπήρξε μακροχρόνια και ουσιαστική. Η συνεργασία και η φιλία του με τον Θανάση Ριζάκη οδήγησε στην δημοσίευση του τόμου των Επιγραφών της Άνω Μακεδονίας, ενός έργου που καταδεικνύει πόσο γόνιμες μπορούν να είναι οι συνεργασίες μεταξύ ερευνητών του Υπουργείου Πολιτισμού και Ερευνητικών Ιδρυμάτων, όταν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα στεγανά. Και ο Τουράτσογλου δεν ήταν άνθρωπος των στεγανών και της πεπατημένης.
Η μεγαλύτερη συνεισφορά του ωστόσο, υπήρξε αναμφίβολα αυτή στον τομέα της Νομισματικής. Σε μια εποχή που η νομισματική επιστήμη, και όχι μόνον στην Ελλάδα, θεραπευόταν ‒κατά κύριο λόγο‒ από τους λιγοστούς επιμελητές των νομισματικών συλλογών, ο Τουράτσογλου ενθάρρυνε το άνοιγμα της έρευνας και του Νομισματικού Μουσείου σε νέους επιστήμονες αλλά και στην διεθνή επιστημονική κοινότητα. Στην αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που στέγαζαν, τότε, την Νομισματική Συλλογή έστησε μια από τις καλύτερες βιβλιοθήκες του είδους και, το σημαντικότερο, ενέπνευσε και εκπαίδευσε πλήθος μελετητών ξεκινώντας από την δική μου γενιά και συνεχίζοντας με τους νεότερους. Σε μια εποχή που η χρήση των νομισμάτων ως ιστορική πηγή παρέμενε αναξιοποίητη στις αίθουσες των ελληνικών Πανεπιστημίων, ο Τουράτσογλου λειτούργησε ως ένας εμπνευστής και καθοδηγητής που κάλυψε αυτό το πολύ ουσιαστικό κενό.
Και το γεγονός ότι σήμερα το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών έχει τουλάχιστον τρεις ερευνήτριες που θεραπεύουν την νομισματική επιστήμη, τα ελληνικά Πανεπιστήμια προσφέρουν μαθήματα Νομισματικής στο πλαίσιο της Αρχαίας Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, και η ελληνική επιστημονική κοινότητα των νομισματολόγων είναι από τις πιο αξιόλογες, δραστήριες και πολυπληθείς, δεν θα ήταν, νομίζω, υπερβολή να πει κανείς, πως ξεκίνησε από το φυτώριο ερευνητών που δημιουργήθηκε στο Νομισματικό Μουσείο, χάρη, σε μεγάλο βαθμό, στο Γιάννη Τουράτσογλου.
Του οφείλουμε πολλά και θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και ευγνωμοσύνη.

Σοφία Κρεμύδη
Διευθύντρια Ερευνών
Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Αρχείο