Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το προσωπικό της, αποχαιρετούν με θλίψη τον Ιωάννη Τουράτσογλου, επίτιμο Διευθυντή Αρχαιοτήτων, που αφιέρωσε τη ζωή του στον πολιτισμό.
Από το 1967 που εισήχθη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία μέχρι πρόσφατα, αγωνίστηκε για όσα πρέσβευε, για την ανάδειξη και προβολή του κλάδου της νομισματικής και όχι μόνο. Με πλούσιο συγγραφικό έργο, πολλές τιμές και διακρίσεις το 1976 αναλαμβάνει τη θέση Εφόρου στο Νομισματικό Μουσείο, και το 1994, τη διεύθυνση του Μουσείου, στο οποίο αφοσιώθηκε με ιδιαίτερο ζήλο. Υπήρξε για πολλά έτη και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και συνέβαλε αποτελεσματικά στην προστασία, ανάδειξη και διαφύλαξη των αρχαιοτήτων μας. Ως επίτιμο μέλος των Φίλων του Νομισματικού Μουσείου, συνεργάστηκε με ζήλο και αφοσίωση στη διοργάνωση των νομισματικών συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας χαράζοντας το δικό του δρόμο και τη δική του διδασκαλία στη Νομισματική που λάτρευε. Πίστεψε στους νεότερους ερευνητές και πάντα τους παρείχε αφειδώς επιστημονική βοήθεια και αναγνώριση.
Ένας σπουδαίος Έλληνας νομισματολόγος αλλά και επιγραφολόγος, πολύγλωσσος, ποιητής, ευρυμαθέστατος, ευγενής και ευφυής, ένας ιδιαίτερα χαρισματικός άνθρωπος, που άφησε το δικό του στίγμα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία σε διεθνές επίπεδο. Πάντα σοβαρός και αντισυμβατικός. Τα πολύτιμα επιστημονικά του κείμενα με την ποιητική χροιά και η ίδια του η ζωή το αποδεικνύουν.
Φτωχότερη η επιστημονική κοινότητα πάντα θα ανατρέχει στο επιστημονικό του έργο, ως σημείο αναφοράς για όλους τους νομισματολόγους, αλλά και τους αρχαιολόγους άλλων ειδικοτήτων. Το επιστημονικό, συγγραφικό και ποιητικό του έργο θα ζωντανεύει πάντα την μνήμη μας μια μορφή με ακατάβλητη υπομονή χιούμορ και ευφυΐα.
Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

Πολυξένη Αδάμ-Βελένη
Προϊσταμένη
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Αρχείο