Αγαπητοί Φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στην πρώτη Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευσή μας, που πραγματοποιείται διαδικτυακά μετά από τα δύο δύσκολα χρόνια της φοβερής πανδημίας που έπληξε τον πλανήτη και άλλαξε  ριζικά  τη ζωή των ανθρώπων σε πολλούς τομείς. Ένας από αυτούς, όπως γνωρίζετε, είναι και το γεγονός ότι οι τακτικές και έκτακτες συνελεύσεις  και οι εν γένει συναντήσεις των Συλλογικών Οργάνων και των Σωματείων, αποφεύγεται να γίνονται με φυσική παρουσία, αλλά να πραγματοποιούνται διαδικτυακά προς αποφυγή της διασποράς του κορoναϊού.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί από την Πολιτεία και του υποχρεωτικού εγκλεισμού που επιβλήθηκε κατά διαστήματα, το Σωματείο δεν ήταν δυνατόν να λειτουργήσει κανονικά με αποτέλεσμα οι δραστηριότητες του Συλλόγου να ελαχιστοποιηθούν λόγω ανωτέρας βίας.

2020

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε με την είσοδο κιόλας του 2020, ήταν η αδυναμία πραγματοποίησης των προγραμματισμένων αρχαιρεσιών του Μαρτίου 2020, εφόσον έληγε η θητεία του Δ. Σ., σύμφωνα με το καταστατικό μας.  Μετά από ένα δραματικό αγώνα που δώσαμε για να μπορέσουμε να κάνουμε Γ. Σ. και αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Δ.Σ. με διπλή αναβολή προγραμματισμένων εκλογών και υποβολή αιτημάτων παρατάσεων διαχείρισης του λογαριασμού μας στη Τράπεζά μας, με ματαίωση προγραμματισμένων εκδηλώσεων και με γενικότερες οικονομικές δυσκολίες, κατορθώσαμε να διενεργήσουμε εν τέλει τις εκλογές με επιστολική ψήφο την 21η Δεκεμβρίου του 2020, λίγο πριν κλείσει το οικονομικό έτος. Το νέο Δ.Σ. που προέκυψε έχει ως εξής:

Πρόεδρος:  Παναγιώτης Τσέλεκας

Αντιπρόεδρος Α΄: Χρυσαυγή (Ηώς) Τσούρτη

Αντιπρόεδρος Β΄:  Ασημίνα (Μίνα)  Γαλάνη – Κρίκου

Γενική Γραμματέας : Ιωάννα Κολτσίδα-Μακρή

Ειδική Γραμματέας: Ευτέρπη Ράλλη

Ταμίας: Αντωνία Νικολακοπούλου

Μέλη: Ελένη Γκίνη-Τσοφοπούλου, Ελένη Πουρνάρα-Καρκαζή, Χαρίκλεια Παπαγεωργιάδου

Εξελεγκτική Επιτροπή

Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

Δημήτριος Δούκας

Χαλικιά Αικατερίνη

Αναπληρωματικά μέλη

Ειρήνη Γρατσία

Ασπασία Ραπτάκη

Ηλέκτρα Ανδρεάδη

Αικατερίνη Καλαντζή

Παρόλα αυτά, μέσα στο 2020 εκτός των προαναφερθέντων, μπορέσαμε να έχουμε και λίγες ακόμη δραστηριότητες, όπως περιγράφονται παρακάτω:

Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου κάναμε μια ενδιαφέρουσα περιήγηση στην ιστορική γειτονιά του Ψυρρή. Με αφετηρία την πλατεία Μοναστηρακίου και ξεναγό  την Αρχαιολόγο Ειρήνη Γρατσία (Συντονίστρια της Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας για την προστασία της Φυσικής και της Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου Monumenta) επισκεφθήκαμε τη βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής (Παλιό Κακουργιοδικείο), την πλατεία Ψυρρή, την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, το ναό των Αγίων Αναργύρων και το κελί του Παπαδιαμάντη, το κτήριο της εφημερίδας Εμπρός, την πλατεία Κουμουνδούρου, τον Ι.Ν. της Γεννήσεως, γνωστό ως του Χριστοκοπίδη, ένα παλιό σιδηρουργείο και άλλα ενδιαφέροντα κτήρια.

Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου  καλωσορίσαμε τη νέα χρονιά με την κοπή  της καθιερωμένης  Πρωτοχρονιάτικης  βασιλόπιτας στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με την εξαιρετική ομιλία του Αρχαιολόγου Παναγιώτη Αθανασόπουλου με θέμα: «Zea harbour project: Δέκα χρόνια ανασκαφών στα πολεμικά λιμάνια της Ζέας και της Μουνιχίας (2002-2012)».

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα των  Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου διοργανώσαμε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη της αξέχαστης συναδέλφου Βασιλικής Πέννα, Καθηγήτριας Βυζαντινής Ιστορίας, Βυζαντινής Νομισματικής και Σιγιλλογραφίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου  Γ. Κακαβάς. Το βιογραφικό και την εργογραφία της εκλιπούσας ανέλυσε η Νομισματολόγος Γιόρκα Νικολάου. Οι Νομισματολόγοι και μέλη του Δ. Σ. Μίνα Γαλάνη – Κρίκου και Ηώς Τσούρτη αναφέρθηκαν στο θέμα: Η Βάσω Πέννα στο Νομισματικό Μουσείο. Την εκδήλωση πλαισίωσε με την ομιλία του ο Αρχαιολόγος Βαγγέλης Μαλαδάκης, με  θέμα: «Augustus, Δεσπότης, Βασιλεύς. Εικόνες του αυτοκράτορα». Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Γ. Γ. Ιωάννα Κολτσίδα – Μακρή.

Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου στην  Αίθουσα των  Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου, η Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης  Marie-Christine Marcellesi έδωσε διάλεξη στα ελληνικά με θέμα: «Ποικιλία νομισμάτων, ποικιλία χρήσεων στις πόλεις της Μ. Ασίας κατά την Ελληνιστική Περίοδο».

Επιπλέον το μήνα Νοέμβριο κάναμε ανταλλαγή βιβλίων με το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών Θεσσαλονίκης, την έκδοση μας «Οβολός» με τόμους από τη σειρά του περιοδικού «Βυζαντινά», εμπλουτίζοντας με τον τρόπο αυτό τη βιβλιοθήκη του Νομισματικού Μουσείου με νέες εκδόσεις.

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χρονιάς, σημαντικό γεγονός ήταν η επιχορήγησή μας από το ΥΠΠΟΑ, τον Οκτώβριο του 2020  με το ποσό των 10.000 ευρώ.

2021

Με την πανδημία να συνεχίζεται και τα μέτρα προστασίας να παρατείνονται συνεχώς, το νέο Δ. Σ., το οποίο το Δεκέμβριο του 2021 έκλεισε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, ήταν υποχρεωμένο να προσαρμόσει τις δραστηριότητες  του Συλλόγου στις ανάγκες των δεινών καιρών και καθόλη τη διάρκεια του 2021, εφαρμόζοντας την καινοτομία των διαδικτυακών συναντήσεων.

Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου η Γ. Γ. Ιωάννα Κολτσίδα-Μακρή συμμετείχε με ανακοίνωση στη Συνάντηση των Σωματείων Φίλων Μουσείων με θέμα: «Οι Φίλοι του Νομισματικού Μουσείου την περίοδο της πανδημίας. Προβλήματα και προτάσεις». Τη διαδικτυακή συνάντηση οργάνωσαν οι Φίλοι του Μουσείου Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού με γενικό θέμα: «Σύλλογοι και Σωματεία Φίλων Μουσείων την εποχή της πανδημίας: απειλή «αποστασιοποίησης» ή ευκαιρία ανασύνταξης;».

Την Τρίτη 13 Απριλίου εγκαινιάσαμε τις δικές μας ενδιαφέρουσες διαδικτυακές συναντήσεις, μέσω ειδικής πλατφόρμας,  με την διάλεξη  της Διδάκτορος της Ιστορίας της Τέχνης Τζένης Αλμπάνη  με θέμα: «΄Ενας βυζαντινός αυτοκράτορας στη Δύση: Εικαστικοί απόηχοι της παρουσίας του Ιωάννη Η΄Παλαιολόγου στη Σύνοδο της Φερράρας –Φλωρεντίας».

Την Τρίτη, 23 Νοεμβρίου ο Δρ Κωνσταντίνος Λαγός, Ιστορικός – Νομισματολόγος, Διδάσκων στη Σχολή Ικάρων μίλησε με θέμα: «Νέα στοιχεία για την ιστορία της Αρχαίας Τενέας. Η μαρτυρία των νομισματικών ευρημάτων».

Την Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου η Δρ Ελένη Λιάντα, Βυζαντινολόγος – Νομισματολόγος, Διδάσκουσα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μίλησε με θέμα: «Η απεικόνιση των γυναικείων μορφών στα νομίσματα της υστεροβυζαντινής περιόδου (1204-1453)».

Με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων το Φθινόπωρο πραγματοποιήσαμε επιτυχώς και δύο εκδηλώσεις με φυσική  παρουσία:

Την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Οκτωβρίου, Bazaar επιστημονικών βιβλίων Νομισματικής και Αρχαιολογίας στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου, όπου διατέθηκαν σε προσιτές τιμές οι τόμοι της σειράς Οβολός των Φίλων του Νομισματικού Μουσείου, καθώς και κατάλογοι περιοδικών εκθέσεων του Νομισματικού Μουσείου.

Την Τρίτη 9 Νοεμβρίου περιηγηθήκαμε, με ξεναγό μας την Αρχαιολόγο  Ειρήνη Γρατσία, στην ιστορική συνοικία Κυπριάδου, που αποτέλεσε πρότυπο κηπούπολης με σπουδαία και ποικίλα δείγματα αρχιτεκτονικής νεοκλασικού ρυθμού, εκλεκτικιστικού ύφους, μπάου χάουζ και άλλα.

Σε σχέση με τα οικονομικά θέματα να επισημάνουμε ότι είχαμε και το 2021 σημαντική επιχορήγηση από το ΥΠΠΟΑ με το ποσό των 7.000 ευρώ.

Να προσθέσω μάλιστα  στο σημείο αυτό ότι μέσα σε αυτά τα δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας, δεχτήκαμε αρκετές δωρεές από τα μέλη μας και από τους φίλους μας. Ευχαριστούμε πολύ από καρδιάς όλους αυτούς που γενναιόδωρα μας στηρίζουν για την επίτευξη των σκοπών μας.

Ασφαλώς το 2021 σημαδεύτηκε από την μεγάλη για το Σύλλογό μας απώλεια του διακεκριμένου Αρχαιολόγου-Νομισματολόγου και Επίτιμου Διευθυντού του Νομισματικού Μουσείου, Ιωάννη Τουράτσογλου το Σεπτέμβριο του 2021. Η απώλεια του σπουδαίου αυτού νομισματολόγου αποτελεί πραγματικό πλήγμα για ολόκληρη την διεθνή επιστημονική κοινότητα της Νομισματικής. Το Σωματείο μας ένοιωσε την ηθική ανάγκη αλλά και την ύψιστη υποχρέωση να αναλάβει τη διενέργεια και το συντονισμό της εξόδιας ακολουθίας του, καθώς και όλα τα απαραίτητα τελετουργικά για να τιμήσει το έργο και την ανεκτίμητη προσφορά του εκλιπόντος στη Νομισματική και την Αρχαιολογία.

Εκτός όμως από τη μεγάλη απώλεια του Γ. Τ. δυστυχώς η τελευταία διετία μας στέρησε και πολλούς άλλους πολύτιμους φίλους, που υπήρξαν επί σειρά ετών αρωγοί στο έργο μας, αφού έφυγαν από κοντά μας πολλά σπουδαία μέλη μας: ο επί σειρά ετών Πρόεδρος του Συλλόγου μας και διακεκριμένος λόγιος, Διονύσιος Μινώτος, ο Γιάννης Κωστόπουλος, ιδρυτής της Alpha Bank και μέγας χορηγός των Φίλων του Νομισματικού Μουσείου, ο αγαπητός σύζυγος της Αντιπροέδρου του Συλλόγου μας Ιωάννης Γαλάνης, ο αγαπητός σύζυγος της συναδέλφου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου Ελένης Τσοφοπούλου, Άρης Τσοφόπουλος, ο αγαπητός σύζυγος της πρώην Ταμίου του Συλλόγου μας Μαρίας Σακελλαροπούλου και μέλος μας, Ανδρέας Σακελλαρόπουλος, ο αγαπητός σύζυγος της συναδέλφου και Ειδικής Γραμματέως μας Ευτέρπης Ράλλη, Δημήτρης Φωτόπουλος, η αγαπητή μας Ισμήνη Μπούζα, δραστήριο μέλος μας για πολλά χρόνια και η αγαπητή Ευφροσύνη Νάσκου, αφοσιωμένο μέλος μας. Ο Θεός να τους αναπαύσει και εμείς να τους θυμόμαστε πάντα για την πολύτιμη προσφορά τους στο Σωματείο μας.

Τη διετία αυτή καλωσορίσαμε στο Σωματείο 25 νέα μέλη: Δέσποινα Διακοβασίλη, Αννίτα Θεοχαράκη, Ειρήνη Τζουρά, Σουζάνα Χούλια, Ιωάννης Βάμπουλας, Γεράσιμος Κουτσακούτσης, Μαρία Μπλατζή, Νικόλαος Βουγιατζής, Δέσποινα Ευγενίδου, Δώρα Κυριακού, Άννα Πετρούλια, Ανδρονίκη Πετρούλια, Δημήτριος Γεροθανάσης, Ελένη Λιάντα, Βαγγέλης Μαλαδάκης, Ιωσήφ Μαραβελάκης, Διονύσιος Χριστόπουλος, Μαρία Κύρου-Μπαλοδήμου, Στράτος Οικονόμου, Ευάγγελος Μπαλωμένος, Ευάγγελος Κωτσής, Παρασκευή Μανωλοπούλου, Αλέξανδρος Νικολάου, Ιωάννης Βραχάλης, Κωνσταντίνος Λαγός.

Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση του Συλλόγου λόγω της υγειονομικής κρίσης, να αναφέρουμε εδώ ότι μειώσαμε και την ετήσια συνδρομή κατά 10 ευρώ, επειδή περιορίστηκαν οι δράσεις μας, καλύψαμε ανελλιπώς τις ανάγκες του Μουσείου, όντας ενεργοί αρωγοί του όποτε μας ζητήθηκε, με συνολική επιχορήγηση για τη διετία  με το ποσό  των 1438 ευρώ.

Κλείνοντας θα ήθελα να  ευχαριστήσω θερμά το Υπουργείο και από τη θέση αυτή για τις γενναιόδωρες επιχορηγήσεις των δύο τελευταίων ετών, που θα συμβάλουν αποτελεσματικά  στην εκπλήρωση του επιστημονικού μας έργου, το οποίο εστιάζει στη διοργάνωση επιστημονικών συναντήσεων και την επακόλουθη έκδοση των πρακτικών τους. Ήδη έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας η άρτια και πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της Παγώνας Παπαδοπούλου Επίκουρης Καθηγήτριας Βυζαντινής Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του τόμου έκδοσής μας οβολός 14, των Ιωάννη Τουράτσογλου και Γιόρκας Νικολάου, με τίτλο: «Η κυκλοφορία του βυζαντινού νομίσματος στο χώρο του Ελλαδικού κορμού και στα Βαλκάνια. Η μαρτυρία των «Θησαυρών»: 5ος -15ος αιώνες». Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2019 στο Ιλίου Μέλαθρον, ήταν αφιερωμένη στον Επίτιμο Διευθυντή του Νομισματικού Μουσείου  Ιωάννη Τουράτσογλου.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τις Εξελεγκτικές Επιτροπές των δύο τελευταίων ετών, που απαρτίζονται από τους κυρίους Κωνσταντίνο Αναγνωστόπουλο, Δημήτριο Δούκα και τις κυρίες Αικατερίνη Χαλικιά και Αικατερίνη Καλαντζή για τον ενδελεχή έλεγχο των οικονομικών μας. Να ευχαριστήσω ακόμα την Ταμία μας του Δ. Σ. των ετών 2017-2020 κ. Ασπασία Ραπτάκη για το ζήλο και την ευσυνειδησία που επέδειξε στη διαχείριση των οικονομικών θεμάτων και την παράδοση του ταμείου στη νέα μας Ταμία κ. Α. Νικολακοπούλου.

Επ’ευκαιρία δε της συμπλήρωσης 30 χρόνων του Σωματείου μας από την ίδρυσή του το 1992 από την αείμνηστη Μάντω Οικονομίδου, σας παρουσιάζω και το επετειακό μας τεύχος των 20 ετών, με την ελπίδα ότι πάντα θα μπορούμε να γιορτάζουμε συστηματικά και αφοσιωμένα τις επετείους μας με παρόντα όλα τα προσφιλή μας μέλη.

Τέλος θα ήθελα να πω χίλια ευχαριστώ σε σας τα μέλη μας, που με τη δυναμική σας παρουσία συμβάλλετε αποτελεσματικά στην υποστήριξη του έργου μας και την προβολή του Νομισματικού Μουσείου. Χωρίς τη δική σας συμβολή τίποτα δεν μπορούμε να πετύχουμε! Με την ελπίδα ότι σύντομα θα μπορέσουμε να επαναλάβουμε τις αρχαιολογικές μας εξορμήσεις και να ξαναβρεθούμε σε καλύτερες συνθήκες, ευχόμαστε καλή υγεία και καλό κουράγιο σε όλους.

Η Γενική Γραμματέας

 

Ιωάννα Κολτσίδα-Μακρή

Αρχείο