Τετάρτη, 30 Μαρτίου, ώρα 18.00

Χαιρετισμός Προέδρου

Αγαπητά μέλη του Σωματείου, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Οι δράσεις μας φέτος είναι ένα μείγμα διαδικτυακών και δια ζώσης εκδηλώσεων σε μια προσπάθεια να κρατήσουμε επαφή με όλους και όλες εσάς. Γενικά, προχωρούμε με προσεκτικά βήματα λόγω των συνθηκών που δημιουργούνται από τα δεδομένα της πανδημίας και τα μέτρα που λαμβάνονται σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης για την αντιμετώπισή της.

Όσον αφορά τις διαδικτυακές εκδηλώσεις μας έχουμε προγραμματίσει δύο ακόμη διαλέξεις μέχρι το καλοκαίρι.

Τη Δευτέρα, 4 Απριλίου, 18.30: Σάββας Κωφόπουλος, «Νομίσματα ‘ανάγκης’ στη Λέσβο στα τέλη του 19ου αιώνα»

Την Τρίτη, 10 Μαΐου, 18.30: Ευτέρπη Ράλλη, «Μολύβδινα σύμβολα: Παραφερνάλια της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής στην αρχαιότητα»

Την πρακτική των διαδικτυακών διαλέξεων υιοθετήσαμε πριν από ένα χρόνο περίπου, τον περασμένο Απρίλιο προκειμένου να ανταποκριθούμε στους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία. Βλέποντας και τη θετική πλευρά των πραγμάτων, η πρακτική αυτή μας επέτρεψε να συναντηθούμε μέσω διαδικτύου με ομιλητές και ακροατήριο από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. Σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά να τη συνεχίσουμε, ακόμη και όταν περάσει η πανδημία, καθώς είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε στα εκτός Αθηνών μέλη μας, τα οποία είναι ήδη αρκετά. Από τα 25 νέα μέλη που ανέφερε η κυρία Γραμματέας, το ένα τέταρτο διαμένει εκτός Αθηνών.

Όσον αφορά τις δια ζώσης εκδηλώσεις μας, έχουμε προγραμματίσει μια σειρά επισκέψεων σε μουσεία και χώρους στην Αθήνα. Η κυρία Κολτσίδα-Μακρή θα σας στείλει εγκαίρως την ενημέρωση για τις δράσεις αυτές,.

Επιπλέον, μέχρι το καλοκαίρι ελπίζουμε να δημοσιευθεί και ο Οβολός 15, ο οποίος είναι αφιερωμένος στη μνήμη της Βάσως Πέννα. Ο τόμος περιλαμβάνει τα επεξεργασμένα κείμενα των παρουσιάσεων στην εκδήλωση της 7ης Φεβρουαρίου 2020.

Πέραν των παραπάνω, οι πιο σημαντικές δράσεις που προγραμματίζουμε για το Β΄ εξάμηνο του 2022 είναι δύο:

Α. Τροποποίηση του Καταστατικού. Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Καταστατικού, τροποποίηση του Καταστατικού αποφασίζεται με πλειοψηφία των τριών τετάρτων των παρόντων τακτικών μελών σε Γενική Συνέλευση που συγκαλείται ειδικά για το σκοπό αυτό από το Διοικητικό Συμβούλιο. Ήδη μια επιτροπή από τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχει αναλάβει τη σχετική προεργασία και θα συνεργαστούμε και με το νομικό σύμβουλο του Σωματείου. Ελπίζω να είμαστε έτοιμοι για αυτό το βήμα προς το Φθινόπωρο.

Β. Συνδιοργάνωση με τον Τομέα Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Επιστημονικής Συνάντησης στη μνήμη του Γιάννη Τουράτσογλου. Η Επιστημονική Συνάντηση προγραμματίζεται για 1 και 2 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, και αφορά τη συμβολή του εκλιπόντος στην Αρχαιολογία, ώστε να αναδειχθεί το πολύπλευρο έργο του στους τομείς της Νομισματικής, της Σιγιλλογραφίας, της Επιγραφικής, της Κεραμικής κλπ. Τα πρακτικά της συνάντησης θα εκδοθούν στην σειρά Οβολός, την περιοδική έκδοση των Φίλων του Νομισματικού Μουσείου.

Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας και την υποστήριξη στις δράσεις του Σωματείου μας.

Υγεία και κάθε καλό σε όλες και όλους,

Παναγιώτης Τσέλεκας

Αρχείο