Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Με τις καλύτερες ευχές μας για καλό χειμώνα, σας στέλνουμε το πρόγραμμα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2022 και σας καλούμε να συμμετέχετε στις παρακάτω εκδηλώσεις μας:

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Εθνική Πινακοθήκη, Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου, ώρα 10.30

Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης «Κωνσταντίνος Παρθένης (1878-1967), Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του».

Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη αναδρομική έκθεση, η οποία αφιερώνεται στο έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη, ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους της νεοελληνικής τέχνης. Η ζωγραφική του καλλιτέχνη χαρακτηρίζεται από το διαρκή δημιουργικό διάλογο με τα εικαστικά ρεύματα του μοντερνισμού, ενώ οι εικονογραφικές αναφορές στην αρχαιότητα και στην βυζαντινή τέχνη διαμορφώνουν ένα προσωπικό ιδίωμα, που εξελίσσεται σταθερά μέσα από μια πληθώρα έργων.

Συνάντηση στην είσοδο της Πινακοθήκης (Βασιλέως Κωνσταντίνου 50) ώρα 10.15.

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Νομισματικό Μουσείο, Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, ώρα 17.00

Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση του Νομισματικού Μουσείου «Μετάλλια του Αγώνα», από τον Διευθυντή του Μουσείου δρ. Γεώργιο Κακαβά.

Η έκθεση αποτελεί ένα γόνιμο εικαστικό διάλογο ανάμεσα σε χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια εμπνευσμένα από τον Αγώνα του 1821 και τους ήρωές του και σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες δεκαεπτά διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών. Κομβικά εκθέματα η αναμνηστική σειρά 12 ιστορικών μεταλλίων με κύριο θέμα τον απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων, έργο του Konrad Lange (1806-1856), επίσημου χαράκτη του ελληνικού νομισματοκοπείου επί Όθωνος, καθώς και οι μοναδικές μήτρες κατασκευής αυτών των μεταλλίων, οι οποίες εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.

Συνάντηση στην είσοδο του Μουσείου (Ελ. Βενιζέλου / Πανεπιστημίου 12) ώρα 16.45.

 

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Αρχείο