Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2023
Αρ. πρωτ. 01/ 2023

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
Με τις καλύτερες ευχές για τη νέα χρονιά, σας στέλνουμε το πρόγραμμα του Α΄ τριμήνου του 2023 και σας καλούμε να συμμετέχετε στις παρακάτω εκδηλώσεις μας:

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023, ώρα 13.00
Μουσείο Μπενάκη , Πειραιώς 138
Ξενάγηση για 25 άτομα στην περιοδική έκθεση με τίτλο: Μικρά Ασία: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία. Μέσα από τον πλούτο του αρχειακού υλικού, των κειμηλίων και των έργων τέχνης που εκτίθενται στη μεγάλη επετειακή έκθεση ο πολύχρωμος κόσμος της Μικράς Ασίας ξεδιπλώνεται. Ένας τόπος γόνιμης συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών, διαμορφωμένος μέσα από συνεχείς μετακινήσεις πληθυσμών και από την πολυτάραχη ζωή τριών μεγάλων αυτοκρατοριών.
Τόπος μεγάλης οικονομικής δραστηριότητας και πνευματικής άνθησης, τόπος αδιατάραχτων παραδόσεων αλλά και δραματικών ανατροπών, αιματηρών συγκρούσεων, βίας και απώλειας.
Σας ενημερώνουμε ότι οι φίλοι μας ειδοποιήθηκαν έγκαιρα για τον περιορισμένο αριθμό επισκεπτών, ως εκ τούτου οι διαθέσιμες θέσεις έχουν ήδη συμπληρωθεί.
Συνάντηση στην είσοδο του Μουσείου στην οδό Πειραιώς 138, 12.45 ακριβώς.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 11.00
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μέγαρο Τσίλερ, Συλλογή Λοβέρδου, Μαυρομιχάλη 6
Ξενάγηση στο Μέγαρο, που κτίστηκε από τον Ερνέστο Τσίλερ το 1882 και στο οποίο φιλοξενείται η σπουδαία συλλογή Λοβέρδου. Εδώ ζούσε ο σπουδαίος Γερμανός αρχιτέκτονας για 50 χρόνια περίπου, μέχρι το 1912, όταν το αγόρασε ο Διονύσιος Λοβέρδος, που το αξιοποίησε ως οικία και μουσείο για την πλούσια συλλογή του με περισσότερα από 600 εκθέματα.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές συλλογές έργων μεταβυζαντινής θρησκευτικής τέχνης στην Ελλάδα.
Ξεναγεί η αρχαιολόγος του Βυζαντινού Μουσείου κ. Φαίδρα Καλαφάτη.
Δήλωση συμμετοχής στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των ΦΝΜ το αργότερο μέχρι δύο ημέρες πριν την εκδήλωση.
Συνάντηση στην είσοδο του Μεγάρου στην οδό Μαυρομιχάλη 6, 10.45 ακριβώς.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Μουσείο Φιλελληνισμού, Ζησιμοπούλου 12, Ψυχικό Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, ώρα 11.00
Ξενάγηση στην έκθεση, που στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο 4 ορόφων με θέματα αφιερωμένα στην αρχαιολατρία και την υιοθέτηση της κλασικής παιδείας από την Αναγέννηση έως τον 19ο αιώνα, την εξιδανικευμένη Ελλάδα, όπως την είδαν και την προέβαλαν οι Φιλέλληνες καλλιτέχνες, τον φιλελληνισμό κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και την συνεισφορά των Φιλελλήνων στο αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδος.
Δηλώσεις συμμετοχής (3 ευρώ) στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των ΦΝΜ το αργότερο μέχρι δύο ημέρες πριν την εκδήλωση.
Συνάντηση στην είσοδο του Μουσείου στην οδό Ζησιμοπούλου 12 (πίσω από το μαιευτήριο Λητώ), 10.45 ακριβώς.

Τρίτη 28 ή Τετάρτη 29 Μαρτίου τακτική ετήσια Γ. Σ. για την οποία θα ενημερωθείτε έγκαιρα με ατομικές προσκλήσεις.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Αγαπητοί μας φίλοι,
Επειδή κατά τη διάρκεια της πανδημίας διαπιστώθηκαν κενά στις πληρωμές των συνδρομών και επειδή πρέπει να είμαστε λογιστικά συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, θερμά σας παρακαλούμε με την έναρξη της νέας χρονιάς να φροντίσετε τις οικονομικές σας υποχρεώσεις προς το Σωματείο.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Το Δ. Σ.

Αρχείο