ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ – ΙΛΙΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΝ, ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 – ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2022

 

Αγαπητά μέλη,

Με χαρά σας καλωσορίζουμε στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευσή μας, που επιτέλους πραγματοποιείται με φυσική παρουσία, μετά από τρία δύσκολα χρόνια υγειονομικής κρίσης! Το 2022 ήταν η δεύτερη χρονιά της θητείας του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, που αναδείχτηκε από τις αρχαιρεσίες της 28ης Δεκεμβρίου 2020, αρχαιρεσίες που έγιναν μέσα στις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας.

Η σύνθεση αυτού του Διοικητικού Συμβουλίου έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Παναγιώτης Τσέλεκας

Αντιπρόεδρος Α΄: Χρυσαυγή (Ηώς) Τσούρτη

Αντιπρόεδρος Β΄: Ασημίνα (Μίνα) Γαλάνη – Κρίκου

Γενική Γραμματέας : Ιωάννα Κολτσίδα-Μακρή

Ειδική Γραμματέας: Ευτέρπη Ράλλη

Ταμίας: Αντωνία Νικολακοπούλου

Μέλη: Ελένη Γκίνη-Τσοφοπούλου, Ελένη Πουρνάρα-Καρκαζή, Χαρίκλεια Παπαγεωργιάδου

Εξελεγκτική Επιτροπή

Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

Δημήτριος Δούκας

Χαλικιά Αικατερίνη

Αναπληρωματικά μέλη

Ειρήνη Γρατσία

Ασπασία Ραπτάκη

Ηλέκτρα Ανδρεάδη

Αικατερίνη Καλαντζή

 

Το 2022 ήταν μια σημαδιακή χρονιά για το Σωματείο μας, αφού συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τη λειτουργία του. Ήταν αυτονόητο ένα τόσο σημαντικό και με τόσο μακρά ιστορία Μουσείο, να έχει αποκτήσει φίλους. Το Σωματείο ιδρύθηκε το 1992 με πρωτοβουλία της Μάντως Οικονομίδου, λίγο πριν εκείνη συνταξιοδοτηθεί  και εν όψει της επικείμενης μεταστέγασής του Μουσείου στο Ιλίου Μέλαθρον. Κύριος  στόχος του και πάντα εστιασμένος στο Μουσείο, ήταν να καλύπτονται οι ανάγκες του για την διευκόλυνση του έργου του και της λειτουργίας του, στόχος ο οποίος υλοποιείται ανελλιπώς και επιτυχώς  μέχρι σήμερα.

Το Σωματείο διέγραψε μια λαμπρή πορεία δραστηριοτήτων, αφού ευτύχησε να έχει όχι μόνο ως μέλη των ΔΣ του, αλλά και ως απλά μέλη του, προσωπικότητες της επιστημονικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινωνικού χώρου.

Εκτός από τις εκπαιδευτικές ξεναγήσεις, εκδρομές και διαλέξεις, κορυφαίες δραστηριότητές του είναι  οι Επιστημονικές Συναντήσεις / Συνέδρια, που κάλυψαν μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες της επικράτειας, εξετάζοντας την παρουσία του νομίσματος σε αυτές, διαχρονικά. Παράλληλα, Επιστημονικές Συναντήσεις οργανώθηκαν τιμώντας τη μνήμη των αειμνήστων, Μάντως Οικονομίδου, Γιάννη Τουράτσογλου και Βάσως Πέννα. Τα Πρακτικά όλων αυτών των Επιστημονικών Συναντήσεων, που αποτελούν και εκδόσεις αναφοράς, καταγράφηκαν στους τόμους της σειράς  ΟΒΟΛΟΣ, οι οποίοι στο σύνολό τους έχουν φθάσει τον αριθμό 15.

Τη χρονιά που μας πέρασε προσπαθήσαμε να επανέλθουμε με αργά αλλά σταθερά βήματα στην προ κοροναϊού κανονικότητα, λαμβάνοντας σε κάθε μας δραστηριότητα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια των μελών μας. Ως εκ τούτου συνεχίσαμε με επιτυχία την καινοτομία των διαδικτυακών συναντήσεων, τις οποίες αρχίσαμε να εφαρμόζουμε το 2021, εφόσον δεν υπήρχε η δυνατότητα άμεσης επαφής με τα μέλη μας, λόγω της υποχρεωτικής τήρησης του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Την Τρίτη, 15 Μαρτίου, στις 18.30, ο Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και Νομισματικής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Μανόλης Στεφανάκης ανέπτυξε γλαφυρά το θέμα: «Ζητήματα νομισματικής εικονογραφίας της Κρήτης».

Την Δευτέρα, 4 Απριλίου, στις 18.30, ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών, ιατρός –ενδοκρινολόγος, κ. Σάββας Κωφόπουλος, έδωσε την πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα: «Νομίσματα ‘ανάγκης’ στη Λέσβο στα τέλη του 19ου αιώνα».

Την Τρίτη, 10 Μαΐου, στις 18.30, η αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Ευτέρπη Ράλλη, μας παρουσίασε το εξαιρετικά πρωτότυπο θέμα: «Μολύβδινα σύμβολα: Παραφερνάλια της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής στην αρχαιότητα».

Την Τετάρτη, 25 Μαΐου, επισκεφθήκαμε την ιδιαίτερα επιμελημένη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Έκθεση, που οργανώθηκε στη Μονή Δαφνίου επ’ ευκαιρία της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με τίτλο: «Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση-Η Μονή Δαφνίου μέσα από τους περιηγητές» με εκθέματα της Συλλογής Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου και του Χαϊδαριώτη αρχιτέκτονα και συλλέκτη Γιάννη Ιγγλέση. Τα μέλη μας ξενάγησε άριστα η Αρχαιολόγος Καλλιόπη Φλώρου, Τμηματάρχης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της Εφορείας Δυτικής Αττικής.

Το Σάββατο 4 Ιουνίου, ώρες 18.00-20.30 στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου (Ιλίου Μέλαθρον), έλαβε χώρα επιτυχώς ένα πρωτοποριακό διαδραστικό δρώμενο χαρακτικής τέχνης με θέμα την κάλπικη λίρα από την ομάδα «Εργάνη 5+1». Η εκδήλωση πλαισιώθηκε  από δύο μουσικούς, που έπαιξαν μελωδίες με βιολί και κιθάρα.

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου επισκεφθήκαμε τον Αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα με ξεναγό μας την αρχαιολόγο της Εφορείας Ανατολικής Αττικής κ. Στέλλα Ραυτοπούλου. Περιηγηθήκαμε το ιερό της Νεμέσεως, περπατήσαμε κατά μήκος της οδού με τους ταφικούς περιβόλους και ξεναγηθήκαμε στο στέγαστρο, όπου βρίσκεται ο αναστηλωμένος θριγκός του ναού της Νεμέσεως καθώς και ταφικά μνημεία.

To Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου ξεναγηθήκαμε στην Αρχαία Τενέα και στο εργαστήριο του ερευνητικού προγράμματος της σπουδαίας αυτής ανασκαφικής έρευνας από τη Διευθύντρια της ανασκαφής Δρ Έλενα Κόρκα, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και τους συνεργάτες της. Μας δόθηκε μάλιστα η ευκαιρία να κρατήσουμε στα χέρια μας και να θαυμάσουμε ευρήματα της ανασκαφής, όπως αγγεία, ειδώλια και νομίσματα. Για τα σημαντικά αυτά νομίσματα μας είχε μιλήσει πέρυσι σε σχετική διάλεξη ο συνεργάτης της έρευνας Ιστορικός, Νομισματολόγος Δρ. Κώστας Λαγός. Η εικόνα της μέχρι στιγμής ανεσκαμμένης έκτασης στην Τενέα αποδεικνύει τη διαχρονική συνέχεια του χώρου από τον 6ο αι. π.Χ. μέχρι και τον 6ο αι. μ.Χ., αποκαλύπτοντας στοιχεία της ιστορικής διαδρομής της πόλης, που αφορούν σε πολυτελείς εγκαταστάσεις σε όλες ανεξαιρέτως τις περιόδους κατοίκησης της Τενέας, αλλά και σε ιστορικά γεγονότα, όπως φυσικές καταστροφές και βαρβαρικές επιδρομές. Προπάντων αξιοσημείωτη είναι η πληθώρα αρχιτεκτονικών μελών από δημόσια κτίρια αρχαϊκών χρόνων που ενσωματώνονται στις τοιχοδομίες ρωμαϊκών οικοδομημάτων.

Την ίδια μέρα ξεναγηθήκαμε και στην περιοδική Έκθεση BioMuse με θέμα: «Από τα θραύσματα των οστών στις ιστορίες των ανθρώπων» στο Καλογεροπούλειο Ίδρυμα στην Κόρινθο. Η έκθεση υλοποιήθηκε σε συνέχεια του ερευνητικού προγράμματος BioΜuse, μια σύμπραξη φορέων της Ελλάδας και της Γερμανίας, που στόχο είχε την ψηφιοποίηση, την τεκμηρίωση και την διαφύλαξη πολύτιμων δεδομένων βιολογικής και πολιτισμικής κληρονομιάς. Κεντρική ιδέα του έργου ήταν η αφήγηση ατομικών βιογραφιών, που προέκυψαν μέσα από τη μελέτη των σκελετικών καταλοίπων πραγματικών ανθρώπων που έζησαν στην Ελλάδα τα τελευταία 11.000 χρόνια. Μία από τις δέκα βιογραφίες που έχει δημιουργηθεί αφορά σε οστεολογικό υλικό από την αρχαία Τενέα. Επιπλέον μας δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε εργαστήρι δημιουργικής γραφής χάϊκου που λειτούργησε παράλληλα με την έκθεση στην αυλή του Ιδρύματος.

Την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Οκτωβρίου κάναμε μια πολύ ωραία εκδρομή στην Καλαμάτα και την Αρχαία Μεσσήνη. Την Παρασκευή στην Καλαμάτα επισκεφτήκαμε την ιδιαίτερη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια», όπου ξεναγηθήκαμε από το προσωπικό του. Το Σάββατο στη Αρχαία Μεσσήνη με ξεναγό μας τον Ομότιμο Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας, κ. Πέτρο Θέμελη, διευθυντή των ανασκαφών στην αρχαία πόλη, περιηγηθήκαμε όλους τους ανασκαμμένους με ιδιαίτερη φροντίδα χώρους την Αρκαδική Πύλη και τις Οχυρώσεις, το Θέατρο, την Κρήνη της Αρσινόης, την Αγορά, το Ιερό Δήμητρας και Διόσκουρων, το Συγκρότημα του Ασκληπιείου, το Στάδιο και το Γυμνάσιο, την Παλαίστρα, το Ηρώο και τέλος το μικρό αλλά θαυματουργό Αρχαιολογικό Μουσείο!

Την Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου ξεναγηθήκαμε στην εξαιρετική περιοδική έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης: «Κωνσταντίνος Παρθένης (1878-1967), Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του». Ήταν μια ολοκληρωμένη αναδρομική έκθεση, αφιερωμένη στο έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη, ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους της νεοελληνικής τέχνης. Η ζωγραφική του καλλιτέχνη χαρακτηρίζεται από το διαρκή δημιουργικό διάλογο με τα εικαστικά ρεύματα του μοντερνισμού, ενώ οι εικονογραφικές αναφορές στην αρχαιότητα και στην βυζαντινή τέχνη διαμορφώνουν ένα προσωπικό ιδίωμα, που εξελίσσεται σταθερά μέσα από μια πληθώρα έργων.

Την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου συνδιοργανώσαμε με τον Τομέα Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επιστημονική συνάντηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, αφιερωμένη στη μνήμη του διακεκριμένου νομισματολόγου Γιάννη Τουράτσογλου, Επίτιμου Διευθυντή του Νομισματικού και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Συμμετείχαν με ομιλίες 29 αρχαιολόγοι-νομισματολόγοι-ιστορικοί, οι οποίοι ανέπτυξαν και ανέλυσαν ενδελεχώς το σημαντικό και πολυσχιδές έργο του εκλιπόντος σε όλους τους τομείς της επιστημονικής του παρουσίας (νομισματική, αρχαιολογία, ιστορία) αλλά και την ποίηση. Η διημερίδα σημείωσε μεγάλη επιτυχία και απέσπασε επαινετικές κριτικές από όλους τους συμμετέχοντες. Κατά τη διάρκεια της διημερίδας μας δόθηκε η ευκαιρία να ξεναγηθούμε στην περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για την επέτειο των 60 χρόνων λειτουργίας του, με θέμα: «Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: 60 χρόνια / 60 στιγμές» από την διευθύντρια Δρ. Αγγελική Κουκουβού.

Σχετικά με το εκδοτικό μας έργο και αναφέρομαι βέβαια στη σειρά οβολός, ανακοινώνω ότι το 2022 τυπώθηκε ο τόμος 15, αφιερωμένος στη μνήμη της νομισματολόγου Βάσως Πέννα, καθηγήτριας Βυζαντινής Ιστορίας, Νομισματικής και Σιγιλλογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ο 80 σελίδων τόμος συνιστά την έκδοση των Πρακτικών της εκδήλωσης, η οποία διοργανώθηκε από το Σωματείο μας στο Νομισματικό Μουσείο το Φεβρουάριο του 2020. Τα Πρακτικά της επιστημονικής συνάντησης στη μνήμη Γιάννη Τουράτσογλου, που προανέφερα, θα αποτελέσουν τον οβολό 16.

Για τα οικονομικά του Σωματείου θα ακολουθήσει αναλυτική έκθεση από την Εξελεγκτική μας Επιτροπή και την Ταμία μας. Θα ήθελα ωστόσο να ενημερώσω το σώμα επιγραμματικά ότι καλύψαμε ανελλιπώς τις ανάγκες του Μουσείου, όντας ενεργοί αρωγοί του όποτε μας ζητήθηκε, προσφέροντας περισσότερα από 1600 ευρώ.

Επ’ ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης καλωσορίζουμε τα 25 νέα μέλη μας που ενεγράφησαν στο Σωματείο την περασμένη χρονιά: κ. David Briggs, κ. Γεωργία Γαλάνη, κ. Δημήτρη Γεροθανάση, κ. Άννα Γουήλ-Μπαδιερετάκη, κ. Ιωάννη Δρίβα, κ. Κωνσταντίνο Καραγιάννη, κ. Kennedy Kanjangondo, κ. Σόνια Καλοπίση-Βέρτη, κ. Χρυσάνθη Καλλίνη, κ. Κυριακή Καραμεσούτη-Παπαχατζή, κ. Δημήτρη Κλουκίνα, κ. Δήμητρα Κοντού, κ. Γεώργιο Κούλλια, κ. Χαρά Κωνσταντινίδη, κ. Γρηγόρη Λιάντα, κ. Μαρία Μπενία, κ. Αλίκη Μουστάκα, κ. Ιωάννη Μυλωνά, κ. Ειρήνη Παπαγεωργίου, κ. Κατερίνα Παναγοπούλου, κ. Παγώνα Παπαδοπούλου, κ. Didier Rancourt, κ. Ανέστη Σαράφογλου, κ. Χαρίκλεια Σαράφογλου και κ. Βασιλική Φουντούλη. Τους ευχαριστούμε που επέλεξαν να εγγραφούν στο Σωματείο μας.

Θα κλείσω την έκθεσή μου απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες στον Διευθυντή του Νομισματικού Μουσείου δρ. Γεώργιο Κακαβά για την εποικοδομητική συνεργασία μας και τη φιλοξενία που μας παρέχει, καθώς και στην Ε. Ε. που απαρτίζεται από την κ. Αικατερίνη Χαλικιά και τους: κ. κ. Κωνσταντίνο Αναγνωστόπουλο και Δημήτριο Δούκα για τον ενδελεχή έλεγχο των οικονομικών μας.  Να ευχαριστήσω ακόμη και τη νέα μας γραμματέα κ. Αλεξάνδρα Γκίνη, που επάξια αντικατέστησε την καλή μας Λένα Αναγνωστοπούλου.

Τέλος θα ήθελα να πω χίλια ευχαριστώ σε σας τα μέλη μας, που με τη δυναμική σας παρουσία συμβάλλετε αποτελεσματικά στην υποστήριξη του έργου μας και την προβολή του Νομισματικού Μουσείου. Χωρίς τη δική σας συμβολή τίποτα δεν μπορούμε να πετύχουμε!

Με την ελπίδα ότι και η φετινή χρονιά θα είναι δημιουργική για όλους μας σας ευχόμαστε ολόψυχα υγεία και δύναμη!

 

Η Γενική Γραμματέας – Ιωάννα Κολτσίδα-Μακρή

 

ΦΝΜ_Έκθεση Πεπραγμένων 2022

Αρχείο