Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
Με τις καλύτερες ευχές για το υπόλοιπο της Σαρακοστής και για το Πάσχα που έρχεται, σας στέλνουμε το πρόγραμμα Απριλίου-Μαΐου 2023 και σας καλούμε να συμμετέχετε στις παρακάτω εκδηλώσεις μας:

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Δευτέρα, 3 Απριλίου, ώρα 18.30: Διαδικτυακή διάλεξη
Άννα Μιχαηλίδου, Ομότιμη Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών: «Το χρήμα στις εμπορικές συναλλαγές πριν από την επινόηση του νομίσματος: παραδείγματα από την προνομισματική οικονομία της εποχής του Χαλκού».
Μέσω της πλατφόρμας Zoom στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο:
https://authgr.zoom.us/j/91094638358?pwd=SDVteEwzRFFsRndsTjFFWnVoT2Y1UT09

Πέμπτη 6 Απριλίου 2023, ώρα 11.00: Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς
Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιώς «Φαληρόθεν: Ανάμεσα σε δύο κόσμους», η οποία περιλαμβάνει ορισμένα από τα σημαντικότερα ευρήματα από τη σωστική ανασκαφή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα Φαλήρου. Στο σκεπτικό της έκθεσης συνέβαλε η ανάγκη να παρουσιαστεί στο κοινό μια συνολική εικόνα του ευρήματος. Η έκθεση προβάλει τη σημασία ενός εκτεταμένου στον χώρο και τον χρόνο παράκτιου νεκροταφείου, το οποίο προσφέρει εικόνες και δεδομένα της αθηναϊκής κοινωνίας των αρχαϊκών, κατά κύριο λόγο χρόνων, ως αντανάκλαση της σφύζουσας ζωής πόλης, στην οποίας χαλκεύτηκαν οι ιδέες που οδήγησαν σε πολιτικές εξελίξεις και τελικά στη Δημοκρατία.
Συνάντηση στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιώς (Χαριλάου Τρικούπη 31) ώρα 10.45. Εύκολη πρόσβαση με το μετρό, στάση Δημοτικό Θέατρο και βάδισμα 10 λεπτών περίπου προς Τερψιθέα και αριστερά.

Δηλώσεις συμμετοχής στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των Φίλων του Νομισματικού Μουσείου, τουλάχιστον δύο ημέρες πριν την επίσκεψη.

ΜΑΪΟΣ

Κυριακή 14 Μαΐου 2023, ώρα 8.45: Ημερήσια εκδρομή στην Ελευσίνα
Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και περιήγηση στη νέα έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου, που υλοποιήθηκε επ’ ευκαιρία της ανάδειξης της Ελευσίνας, ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Το Ιερό στην Ελευσίνα υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά κέντρα της αρχαιότητας. Σε αυτό λατρευόταν η Δήμητρα, θεά της φύσης, της γεωργίας και της αγροτικής ζωής, μαζί με την Κόρη της, την Περσεφόνη. Η Ελευσίνα, πόλη γεμάτη αντιθέσεις, πόλη ιερή κατά την αρχαιότητα, βιομηχανική κατά τον 20ό αιώνα, κακοποιημένη άναρχα από τη βάναυση ανάπτυξη, διατηρεί ωστόσο αινιγματικά γόνιμο και ποιητικό το βίωμα μιας συνύπαρξης της αρχαίας θρησκείας με τη χριστιανική, του ειδυλλιακού αττικού τοπίου με τον βιομηχανικό βανδαλισμό.
Ξεναγεί η κ. Καλλιόπη Παπαγγελή, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων.
Αναχώρηση με τουριστικό λεωφορείο από το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο (Σταδίου 13, Πλατεία Κολοκοτρώνη) ώρα 8.45. Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο, γεύμα σε ταβέρνα της περιοχής, αναχώρηση για Αθήνα ώρα 17.00.
Δηλώσεις συμμετοχής (10 ευρώ το άτομο για τα μέλη, 15 ευρώ το άτομο για τα μη μέλη, 5 ευρώ για όσους θα φθάσουν στο χώρο με αυτοκίνητο Ι.Χ.) στο ταξιδιωτικό γραφείο LAINAS TOURS (Νικηταρά 8, Αθήνα, τηλ.: 2103802711 / 6983461475, e-mail: globalcongr@yahoo.com), τουλάχιστον δύο ημέρες πριν την εξόρμηση.

Δευτέρα, 22 Μαΐου, ώρα 18.30: Διαδικτυακή διάλεξη
Αναστασία Γιαγκάκη, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών: «Η μελέτη της μεσοβυζαντινής και υστεροβυζαντινής κεραμικής και ο ρόλος της στη διερεύνηση πτυχών εμπορικής δραστηριότητας».
Μέσω της πλατφόρμας Zoom στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο:
https://authgr.zoom.us/j/91094638358?pwd=SDVteEwzRFFsRndsTjFFWnVoT2Y1UT09

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Αρχείο