Από την πολύ ενδιαφέρουσα και διδακτική επίσκεψή μας στην Εστία Νέας Σμύρνης, όπου φυλάσσονται και εκτίθενται υποδειγματικά τα πολύτιμα κειμήλια των προσφύγων.
Το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης φιλοξενεί μια σπουδαία συλλογή που γενναιόδωρα προσέφερε το ζεύγος Γεωργίου και Ελένης Τσακύρογλου από την Σμύρνη.
Η προσφορά αυτή περιλαμβάνει: μια συλλογή περίπου 450 βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων (15ου – 19ου αιώνα), έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων κυρίως του Μεσοπολέμου, προσωπικά αντικείμενα των δωρητών, παλιά νομίσματα και κτερίσματα, καθώς και έργα γλυπτικής των διασήμων καλλιτεχνών όπως των γλυπτών Θανάση Απάρτη και Χρήστου Καπράλου.
Τα πολύτιμα αυτά κειμήλια κοσμούν το μεγαλύτερο Μουσείο της ΕΣΤΙΑΣ, που φέρει το όνομά τους. Στον ίδιο χώρο εκτίθενται: το κέρινο ομοίωμα του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης της γλύπτριας Λουκίας Γεωργαντή και ένα μοναδικό μουσικό όργανο, γνωστό ως «Παναρμόνιο» του μεγάλου Μουσικολόγου Κωνσταντίνου Ψάχου.
Στο Μουσείο Μικρασιατικής Εκστρατείας εκτίθεται μία μοναδική συλλογή από Μικρασιατικά κειμήλια, ενδυμασίες και προσωπικά αντικείμενα σημαινουσών προσωπικοτήτων – πρωταγωνιστών της Μικρασιατικής Εκστρατείας, όπως του Εθνομάρτυρα Σμύρνης Χρυσοστόμου, του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Στρατηγού Αναστάσιου Παπούλα.
Συγκεκριμένα, ο επισκέπτης μπορεί μεταξύ άλλων να θαυμάσει: προσωπικά αντικείμενα του Εθνομάρτυρος Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης όπως την πέννα, το ρολόι του, παράσημα, την προσωπική του Καινή Διαθήκη, μέρος του αρχείου του, ιδιόχειρες επιστολές αλλά και την ιδιόχειρη διαθήκη του.
Στη συλλογή επίσης υπάρχουν προσωπικά ενθύμια του στρατηγού Αναστάσιου Παπούλα από την Μικρασιατική εκστρατεία, φωτογραφίες και γκραβούρες, το κλειδί της πίσω πόρτας της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης, επιτραχήλιο Μικρασιάτη Ιερέως του 1821, ενδυμασίες από την Μικρά Ασία, εργόχειρα και χρηστικά αντικείμενα γεμάτα αναμνήσεις από τη ζωή στη Σμύρνη και την Ανατολή.
[Ο Χαρίλαος Χιωτάκης (1915-1998), γεννημένος στη Μικρά Ασία, έφθασε σαν πρόσφυγας στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και το 1929, εγκαταστάθηκε στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο γούνας. Απέκτησε μεγάλη συλλογή έργων τέχνης, μέρος της οποίας δώρισε στην ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης αλλά και στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας.]
Ευχαριστούμε θερμά τις κυρίες Θέμη Παπαδοπούλου και Γεωργία Σιβρή για την υπέροχη ξενάγηση στους χώρους της Εστίας!