Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Σας ενημερώνουμε για το πρόγραμμα Μαρτίου – Μαΐου 2024 και σας καλούμε να συμμετέχετε στις παρακάτω δράσεις μας:

 

ΜΑΡΤΙΟΣ

Πέμπτη, 21 Μαρτίου, ώρα 16.00: Επίσκεψη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο».

Η έκθεση τονίζει τη σημασία που είχε η μάχη της Χαιρώνειας κατά την αρχαιότητα στη μετάβαση από την κλασική στην ελληνιστική περίοδο, εποχή κατά την οποία ο ελληνικός πολιτισμός θα κυριαρχήσει για αιώνες στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για τη μάχη με αντιπάλους το βασίλειο της Μακεδονίας του Φιλίππου Β΄ και τις συμμαχικές πόλεις-κράτη της νότιας Ελλάδας -κυρίως τη Θήβα και την Αθήνα-, που έφερε στο προσκήνιο της ιστορίας τον Μέγα Αλέξανδρο. Εκτός από τις αντιμαχόμενες πλευρές, η έκθεση παρουσιάζει τις ταφικές πρακτικές των δύο στρατευμάτων, στο Πολυάνδριο των 254 Θηβαίων Ιερολοχιτών με το μνημείο του Λέοντα της Χαιρώνειας και στον Τύμβο των Μακεδόνων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αρχαιολογική ανάκτηση της μάχης, προβάλλοντας το έργο δύο πρωτοπόρων της ελληνικής Αρχαιολογίας στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, του Παναγιώτη Σταματάκη και του Γεωργίου Σωτηριάδη.

Συνάντηση στην είσοδο του Μουσείου (Νεοφύτου Δούκα 4), ώρα 15.45. Συμμετοχή: 12 ευρώ το άτομο.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των Φίλων του Νομισματικού Μουσείου (filoinma@gmail.com) ή στο τηλέφωνο 6936944170. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (έως 20 άτομα).

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Σάββατο, 20 Απριλίου: Ημερήσια εκδρομή στη Σαλαμίνα

Η Σαλαμίνα είναι το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού Κόλπου και το πιο κοντινό στις ακτές της Αττικής. Είναι διεθνώς γνωστή από την ομώνυμη ναυμαχία μεταξύ Ελλήνων και Περσών, όπου οι ελληνικές δυνάμεις πέτυχαν μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες στρατιωτικές νίκες της αρχαιότητας (Σεπτέμβριος 480 π.Χ.).

Αναχώρηση με τουριστικό λεωφορείο από το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο (Σταδίου 13, Πλατεία Κολοκοτρώνη) ώρα 08:00. Άφιξη στη Σαλαμίνα. Ξενάγηση στην περιοχή Αμπελάκια, στην ανατολική ακτή του νησιού, όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη και ο λιμένας της Σαλαμίνας. Στη θέση διενεργούνται ανασκαφές υπό τη διεύθυνση του κ. Γιάννου Λώλου, ομότιμου καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Στην περιοχή βρίσκεται και ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων μπροστά στον θαλάσσιο χώρο όπου έλαβε χώρα η ναυμαχία. Επίσκεψη στην ονομαστή μεταβυζαντινή Μονή της Παναγίας Φανερωμένης καθώς και στο μουσείο-σπίτι του ποιητή Άγγελου Σικελιανού, στα βορειοδυτικά παράλια του νησιού.

Συμμετοχή: 25 ευρώ για τα μέλη, 30 ευρώ για τα μη μέλη (στις τιμές περιλαμβάνεται το εισιτήριο του πλοίου), 10 ευρώ για όσους και όσες ακολουθήσουν με δικό τους μέσο.

Δηλώσεις συμμετοχής στο ταξιδιωτικό γραφείο Lainas Tours (Νικηταρά 8, Αθήνα, τηλ.: 2103802711 / 6983461475, e-mail: globalcongr@yahoo.com), το αργότερο δύο ημέρες πριν την εξόρμηση.

 

ΜΑΪΟΣ

Β΄ δεκαπενθήμερο Μαΐου: Εκδρομή στην Ιταλία

Προγραμματίζεται οδική εκδρομή στην Ιταλία επτά ή πέντε ημερών. Επίσκεψη σε χώρους με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπως η Ηράκλεια (Herculaneum) και η Πομπηία και πόλεις που συνδυάζουν την αίγλη του ιστορικού παρελθόντος τους με τα αξιοθέατα, όπως η Νάπολη.

Λεπτομέρειες για το ταξίδι και το πρόγραμμα θα κοινοποιηθούν με επόμενη επιστολή.

 

Με φιλικούς χαιρετισμούς, Το Διοικητικό Συμβούλιο

Στηρίζουμε τους Φίλους του Νομισματικού Μουσείου με τη συνδρομή ή τη δωρεά μας. (ΙΒΑΝ ΦΝΜ ALPHA BANK GR270140 1030 1030 0210 1134 650).

Αρχείο