Τρίτη 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Αίθουσα διαλέξεων Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, οδός Ερμού 134, Αθήνα.

Απόσπασμα έκθεσης πεπραγμένων του έτους 2014

Αγαπητοί φίλοι,

Η φετινή Γενική Συνέλευση μας βρίσκει συντετριμμένους, μετά την απώλεια της Αντιπροέδρου και δημιουργού αυτού του Σωματείου, Μάντως Οικονομίδου, Επίτιμης Διευθύντριας του Νομισματικού Μουσείου, που έφυγε από κοντά μας στις 19 Ιανουαρίου του 2015, με την είσοδο της νέας χρονιάς.

Η Μάντω Οικονομίδου αφιέρωσε τη ζωή της στην άσκηση της νομισματικής επιστήμης, την οποία υπηρέτησε με πάθος και απαράμιλλη μεθοδικότητα, σφραγίζοντας με την προσωπικότητα και το ήθος της μια ολόκληρη εποχή. Η προσφορά της υπήρξε τόσο μεγάλη, που οποιαδήποτε προσπάθεια για γρήγορη περιγραφή του θα την αδικούσε πραγματικά. Όσοι ζήσαμε δίπλα της ωφεληθήκαμε πολλαπλά από τη σοφία και την καλοσύνη της και νοιώθουμε σήμερα ότι μείναμε ορφανοί από την πνευματική μας μητέρα. Η μνήμη της παραμένει άσβεστη μέσα μας, το έργο της αποτελεί λαμπρό παράδειγμα μίμησης, η ψυχή της ως φάρος φωτεινός μας καθοδηγεί σε όλες μας τις δραστηριότητες και μας ωθεί σε ενέργειες θετικές για την πρόοδο της νομισματικής και την προκοπή του Μουσείου, που τόσο αγάπησε, και φρόντισε ώστε αυτό να αποκτήσει την καλύτερη δυνατή στέγη που πραγματικά του αξίζει, το Ιλίου Μέλαθρον.

Σήμερα, μετά την απώλεια της Α΄ Αντιπροέδρου, υποδεχόμαστε και παρουσιάζουμε στη Γ. Σ. το νέο μέλος του Δ. Σ., την κυρία Λίλιαν Παπουτσάκη, η οποία είχε εκλεγεί ως πρώτο αναπληρωματικό μέλος κατά τις αρχαιρεσίες του 2014. Έτσι, η νέα σύνθεση του Δ. Σ. έχει ως ακολούθως:

Πρόεδρος: Διονύσιος Μινώτος
Α΄ Αντιπρόεδρος: Ηώς Τσούρτη
Β΄ Αντιπρόεδρος: Μαρία Χωραφά
Γενική Γραμματέας: Ιωάννα Κολτσίδα-Μακρή
Ειδική Γραμματέας: Μαρίνα Λυκιαρδοπούλου
Ταμίας: Μαρία Σακελλαροπούλου
Μέλη: Μίνα Γαλάνη, Ελένη Πουρνάρα-Καρκαζή, Λίλιαν Παπουτσάκη.

Ξεκινώντας λοιπόν τη χρονιά μας χωρίς τη Μάντω, και επειδή η θλίψη μας για το χαμό της δεν μας επέτρεψε να κόψουμε τη βασιλόπιτα και να γιορτάσουμε το έθιμο για το γούρι της χρονιάς, μπορούμε τώρα μετά δύο σχεδόν μήνες από την απώλειά της, να ευχηθούμε από καρδιάς καλή και ευτυχισμένη νέα χρονιά με υγεία, ευημερία, αισιοδοξία και ψυχική δύναμη για όλους μας.

Η χρονιά που μας πέρασε υπήρξε δημιουργική για το Σωματείο μας με πολλές επιτυχείς εκδηλώσεις και ποικίλες δράσεις, στις οποίες θα αναφερθώ λεπτομερώς:

Επισκέψεις σε εκθέσεις Μουσείων: Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014, επισκεφθήκαμε ένα μοναδικό στο είδος του Μουσείο, το Μουσείο Άρτου – Μύλοι Λούλη, στο Κερατσίνι, όπου μας ξενάγησε, μαζί με την Επιμελήτρια του Μουσείου κυρία Όλγα Μάνου, το μέλος μας ο αείμνηστος Φρίξος Πιτσόπουλος. Δυστυχώς, ο συλλέκτης Φρίξος Πιτσόπουλος, το εκλεκτό αυτό μέλος του Σωματείου μας έφυγε αιφνίδια από τη ζωή στις 25 Οκτωβρίου του 2014. Ο Φρίξος Πιτσόπουλος. διέθεσε την καταπληκτική συλλογή του με σφραγίδες άρτου στο Μουσείο Λούλη, όπου είχαμε την τύχη να μας ξεναγήσει και να μας επιδείξει την ωραία και σπάνια αυτή συλλογή.

Το Σάββατο 1 Μαρτίου επισκεφθήκαμε το Μουσείο Σχηματαρίου, με ξεναγό μας την αρχαιολόγο, κυρία Φαλιά Κίτσου και στη συνέχεια κάναμε ένα θαυμάσιο αρχαιολογικό περίπατο σε μνημεία και χώρους της Θήβας, όπου μας ξενάγησε η Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων κυρία Χαρίκλεια Κοιλάκου.

Την Τρίτη 20 Μαΐου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η νομισματολόγος και μέλος του Δ. Σ. του Σωματείου μας κυρία Μίνα Γαλάνη ξενάγησε τα μέλη μας στον Α΄ και Β΄ όροφο του Νομισματικού Μουσείου.

Επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους-εκδρομές: Όπως προανέφερα, το Σάββατο 1 Μαρτίου, μετά την επίσκεψή μας στο Μουσείο Σχηματαρίου, περιηγηθήκαμε σημαντικά μνημεία της Θήβας, με ξεναγό μας την Επίτιμη Διευθύντρια Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ανασκαφέα του χώρου, Χαρίκλεια Κοιλάκου. Είδαμε τον Άγιο Λουκά, όπου ο τάφος του Ευαγγελιστή Λουκά, τη Μεγάλη Παναγία με τα εντοιχισμένα βυζαντινά γλυπτά, τους βυζαντινούς ναούς του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, καθώς και τις διατηρημένες εν υπογείω βυζαντινές αρχαιότητες, που ήλθαν στο φως κατά την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Θήβας.

Το Σάββατο 5 Απριλίου περιηγηθήκαμε τον Πύργο Βασιλίσσης στο Ίλιον. Πρόκειται για ένα κτήμα που απέκτησε η βασιλική οικογένεια μεταξύ των ετών 1848-1861, προκειμένου να δημιουργήσει ένα πρότυπο Κέντρο γεωργίας και κτηνοτροφίας (σήμερα χώρος ανάπτυξης και λειτουργίας του Κέντρου Γης). Ξεναγηθήκαμε στους κήπους και στο εσωτερικό του Πύργου, καθώς και στο οινοποιείο του κτήματος από την οινολόγο κυρία Κωνσταντίνα Μακρά, η οποία μας μύησε και στη γευσιγνωσία των οίνων παραγωγής του κτήματος.

Από την Τρίτη 27 Μαΐου έως την Τρίτη 3 Ιουνίου πραγματοποιήσαμε πολυήμερη εκδρομή στην Κάτω Ιταλία-Σικελία και επισκεφθήκαμε πολλές αρχαίες πόλεις και ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους, όπως: Αλμπερομπέλλο, Μεταπόντιο, Σύβαρις, Ιππώνιο, Μεσσήνη, Κεφαλού, Παλέρμο, Εγέστη, Σελινούντας, Ακράγαντας, Συρακούσες, Ταορμίνα, Ρήγιο, Τάραντας, Λέτσε και ελληνόφωνα χωριά.

Το Σάββατο 18 Οκτωβρίου πραγματοποιήσαμε ημερήσια εκδρομή στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Θουρίας, τη δεύτερη σημαντική αρχαία πόλη της Μεσσηνίας μετά τη Μεσσήνη, κοντά στην Καλαμάτα. Μας ξενάγησε με ενθουσιασμό η Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και ανασκαφέας του χώρου κυρία Ξένη Αραπογιάννη. Επισκεφθήκαμε το Ασκληπιείο, το θολωτό μυκηναϊκό τάφο, τα αρχαία τείχη και το ρωμαϊκό λουτρό.

Το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, κάναμε ένα ωραίο αρχαιολογικό περίπατο στην Ακαδημία Πλάτωνος με ξεναγό μας την εκλεκτή αρχαιολόγο και μέλος μας κυρία Μαίρη Γκικάκη.

Διαλέξεις-Προβολές-Βιβλιοπαρουσιάσεις: Στο πλαίσιο των επιμορφωτικών εκδηλώσεών μας, διοργανώσαμε και αρκετές ενδιαφέρουσες, πρωτότυπες και εξαιρετικά επιτυχείς διαλέξεις. Την Τρίτη, 14 Ιανουαρίου μας έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη διάλεξη το μέλος μας, ο Ιστορικός- Φιλόλογος κύριος Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος, με θέμα : «Αρχέτυπα και παλαίτυπα: εκδόσεις αρχαίων ελλήνων συγγραφέων στην Αναγέννηση».

Κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014, στο ξενοδοχείο « The Golden Age of Athens», μας μίλησε η Διδάκτωρ Αρχαιολόγος-Νομισματολόγος κυρία Μαρία Λακάκη και εκλεκτή φίλη του Σωματείου μας, με θέμα : «Μυθολογικά σύμβολα στα αχαϊκά τριώβολα».

Κατά την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, την Τρίτη 18 Μαρτίου στην αίθουσα των Εσπερίδων μας μίλησε ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριος Κωνσταντίνος Μπουραζέλης με θέμα: «Το βασιλικό κενοτάφιο της Σαλαμίνας της Κύπρου: μια νέα πρόταση ιστορικής ερμηνείας».
Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκαν οι Αρχαιρεσίες, σύμφωνα με το καταστατικό του Σωματείου, και ανεδείχθη το νέο Δ. Σ. (βλ. σχετικό λήμμα).

Την Τρίτη 11 Νοεμβρίου παρακολουθήσαμε την πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη της Επίτιμης Διευθύντριας Αρχαιοτήτων κυρίας Αγγελικής Στρατή, με θέμα : “Ο τροχός του ανθρώπινου βίου. Εικονογραφία του πρόσκαιρου και μάταιου στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή τέχνη”.

Την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, παρακολουθήσαμε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ παραγωγής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων με τίτλο: «Ολκάς. Εξερευνώντας μεσαιωνικά λιμάνια από το Βόρειο Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα».

Την ταινία προλόγισε η Αρχαιολόγος του ΕΚΒΜΜ κυρία Φλώρα Καραγιάννη.

Τέλος, την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου παραβρεθήκαμε στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «Συλλογή Μάντως και Λόντου Οικονομίδου. Από υαλί χρωματιστό», στο Μουσείο Μπενάκη. Πρόκειται για τον κατάλογο γυάλινων αντικειμένων της Συλλογής Λόντου Οικονομίδη, την οποία η αείμνηστη Μάντω δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη.

Σχετικά με την έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Άργος το Μάϊο του 2011 με θέμα το Νόμισμα στην Πελοπόννησο , θα ήθελα να ενημερώσω το Σώμα ότι τα κείμενα έχουν κατατεθεί για έκδοση στη Γαλλική Σχολή Αθηνών από το Μάϊο, και αναμένεται να κυκλοφορήσουν προσεχώς. Το συντονισμό της έκδοσης ανέλαβαν ο καθηγητής Ιστορίας και Νομισματικής τωv Πανεπιστημίων Νamur και Louvain La Neuve του Βελγίου, κύριος Patrick Marchetti, και η ομιλούσα. Την επιμέλεια της έκδοσης είχαν ο καθηγητής Charles Doyen των ως άνω Πανεπιστημίων και η διδάκτωρ νομισματολόγος του Νομισματικού Μουσείου κυρία Ευαγγελία Αποστόλου. Τα πρακτικά περιλαμβάνουν 63 μελέτες από τις 73 ανακοινώσεις που παρουσιάστηκαν, αριθμός που κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικός. Η έκδοση θα αποτελέσει το δέκατο τόμο της επιστημονικής σειράς, που εκδίδει το Σωματείο μας με τον τίτλο «οβολός».

Πριν κλείσω αυτό τον ετήσιο απολογισμό, επιθυμώ εκ μέρους όλου του Δ. Σ. να ευχαριστήσω το Μουσείο για τη φιλόξενη στέγη που μας παρέχει, το Διευθυντή κύριο Γ. Κακαβά, καθώς και όλο το προσωπικό, αρχαιολόγους και διοικητικούς υπαλλήλους για τη βοήθεια που μας προσφέρουν, όποτε τους ζητηθεί.

Τέλος θα ήθελα να πω χίλια ευχαριστώ, σε σας τα μέλη μας, γιατί χωρίς τη δική σας δυναμική παρουσία και τη δική σας ενθουσιώδη συμμετοχή στις εκδηλώσεις μας, το έργο μας θα ήταν ανύπαρκτο.

Η Γενική Γραμματέας

Ιωάννα Κολτσίδα-Μακρή

Αρχείο