Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητοί φίλοι,
Με βαθύτατη θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια του Γιάννη Τουράτσογλου σε ηλικία 81 ετών.

Ο Γ. Τ. υπήρξε σπουδαίος Αρχαιολόγος και μεγάλος Νομισματολόγος. Λάμπρυνε με την παρουσία του την Αρχαιολογική Υπηρεσία, και ειδικότερα τη Νομισματική επιστήμη, που υπηρέτησε με παθος και αφοσίωση από το 1967 έως το 2002.

Το έργο του είναι ανεκτίμητο, αποτελεί και θα αποτελεί ες αεί σημείο αναφοράς. Θα τον θυμόμαστε πάντα για όλα όσα μας δίδαξε, για το τεράστιο έργο που άφησε πίσω του ως πολύτιμη παρακαταθήκη,για την ανεξάντλητη αγάπη του για τις αρχαιότητες και την διαρκή προσπάθειά του να τις προστατεύει και να τις αναδεικνύει ως μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επί σειρά ετών.

Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση σχετικά με την εξόδιο ακολουθία του εκλιπόντος.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥΡΑΤΣΟΓΛΟΥ

Η ζωή είναι ένα ποίημα. Άλλοι το διαβάζουν και άλλοι το ζουν. Κι επειδή δεν μπορείς να τεμαχίσεις την ψυχή ενός ανθρώπου, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα μπορούσα να κατηγορηθώ για άσκοπο τεμαχισμό του εαυτού μου’

Από συνέντευξη του Γιάννη Τουράτσογλου στην Ελευθεροτυπία 9 Ιανουαρίου 2010.

 

Γεννήθηκε το 1940 στη Θεσσαλονίκη από γονείς Κωνσταντινοπολίτες.

Άριστος μαθητής και φοιτητής στο ΑΠΘ.

Ο καθηγητής του Γ. Μπακαλάκης τον μύησε στη νομισματική επιστήμη και ο Μ. Ανδρόνικος στην επιγραφική, τομείς τους οποίους υπηρέτησε πιστά.

Λόγω της πολυγλωσσίας του υπηρέτησε ως διερμηνέας στη Σχολή Εθνικής Αμύνης.

Με υποτροφία Humboldt εκπόνησε στη Γερμανία, στο Saarbrucken, τη διδακτορική του διατριβή, με επόπτη καθηγητή τον P. R. Franke και θέμα ‘Η ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΊΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΆ ΤΗ ΡΩΜΑΙΚΉ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΉ ΠΕΡΊΟΔΟ».

Το 1967 εισήχθη 2ος στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, μετά από διαγωνισμό και υπηρέτησε στην Εφορεία κλασσικών Αρχαιοτήτων στη Βέροια, όπου εργάσθηκε επίπονα  και  έβαλε σε τάξη όλες τις Συλλογές της Εφορείας.

Το 1976 αναλαμβάνει τη θέση Εφόρου στο Νομισματικό Μουσείο, και από το 1994, μετά τη συνταξιοδότηση της Μάντως Οικονομίδου, ανέλαβε ό ίδιος τη Διεύθυνση του Μουσείου στο οποίο και αφοσιώθηκε με ιδιαίτερο ζήλο.

Επί των ημερών της διεύθυνσής του, ολοκληρώθηκε η προετοιμασία της  Επανέκθεσης , την οποία εκπόνησε σε στενή συνεργασία με τους συναδέλφους του, του Μουσείου. Είχε δε τη χαρά να εγκαινιάσει το Νομισματικό από την Τοσίτσα στο Ιλίου Μέλαθρον, το Δεκέμβριο του 1998.

Παράλληλα εκτελούσε περιοδικά, χρέη Διευθυντού  στο Επιγραφικό ,όσο και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του οποίου για δύο χρόνια είχε τη Διεύθυνση. Επί των ημερών του μάλιστα εγκαινιάστηκε η έκδοση του περιοδικού «Το Μουσείον» .

Υπήρξε μέλος πολλών επιστημονικών Επιτροπών και φορέων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Είναι δε σημαντικό να τονισθεί ότι ως μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επί σειρά ετών, συνέβαλε αποτελεσματικά στην προστασία, ανάδειξη και διαφύλαξη των αρχαιοτήτων της πατρίδας μας.

Ως Επίτιμο μέλος των Φίλων του Νομισματικού Μουσείου, συνεργάστηκε με πολύ ζήλο και αφοσίωση στη διοργάνωση των νομισματικών συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Πέρα από την αρχαιολογία και τη νομισματική που λάτρευε, ήταν και ένας ευαίσθητος ποιητής, που έγραψε και δημοσίευσε αρκετές ποιητικές συλλογές.

Ο Τουράτσογλου, πολυτάλαντος,  πολύγλωσσος, ευφυής, με ευρυμάθεια, με πλήθος δημοσιεύσεων, με ευρεία αναγνώριση και κύρος διεθνώς, πίστεψε στη συνεργασία και στη συλλογική δουλειά, πρακτικές τις οποίες  και εφάρμοσε και με τους συναδέλφους του στο Νομισματικό, και όχι μόνο. Πίστεψε και στους νεότερους του, στους οποίους αφειδώς παρείχε επιστημονική βοήθεια. Το επιστημονικό του έργο αποτελεί οπωσδήποτε σημείο αναφοράς για όλους τους νομισματολόγους , αλλά και τους αρχαιολόγους άλλων ειδικοτήτων.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη για όσα μας δίδαξε με ακατάβλητη υπομονή και πολύ χιούμορ!

 

Αρχείο